Kako je Bosna i Hercegovina, zasad, izgubila 70 milijuna eura iz EU Plana rasta

Kako je Bosna i Hercegovina, zasad, izgubila 70 milijuna eura iz EU Plana rasta

Reformska agenda koja je potrebna za dobivanje novca iz Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske unije nije usvojena, zbog čega je Bosna i Hercegovina, barem zasad, izgubila 70 milijuna eura iz ove inicijative iz Brisela.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, dokument je uz određene izmjene usvojen u utorak i poslan na potvrdu svim kantonima u Federaciji BiH, vlastima u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

Kako je objavila Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, na potvrdu se čekalo vlasti u četiri kantona i Brčko Distriktu.

Tokom utorka je došla suglasnost iz Brčko Distrikta, a zatim se čekalo na Unsko-sanski, Srednjobosanski, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton. Premijeri ovih kantona, prema saznanjima portala Klix.ba, tražili su do narednog jutra, odnosno srijede, da daju svoj stav o usuglašenom dokumentu.

Izvor blizak Radnoj grupi koju je formiralo Vijeće ministara BiH za Klix.ba kaže da je neformalni rok bio do 9:30 sati, ali su premijeri ova četiri kantona tražili dodatno produženje roka, a razlog je bio opširnost dokumenta i činjenica da je bilo malo vremena za neku ozbiljniju analizu.

Novi rok, kako kaže naš izvor, bio je do 12 sati, pa je i taj probijen. Kantoni koji nisu dali svoju suglasnost su isprva tražili dodatni rok do kraja dana, koji nije prihvaćen. Uslijedila je “uvjetna suglasnost” premijera iz ova četiri kantona, što je Vijeće ministara BiH interpretiralo kao glas “protiv.”

Jedan od problema, kako saznaje Klix.ba, bio je i u projektima koji su predviđeni za različite nivoe vlasti u BiH. Kako nam je otkriveno, ovom tranšom nisu predviđeni projekti u većini kantona u FBiH, već je novac bio predviđen za projekte u RS-u i u tri kantona unutar drugog bh. entiteta.

Tahir Lendo, premijer Srednjo-bosanske županije, u izjavi za Klix.ba kaže da suglasnost, između ostalog, isprva nije stigla zbog stvari koji se nalaze u novom dokumentu koji je stigao od Radne grupe.

“Radi se o neprincipijelnim promjenama, i to drastičnim, na koje nismo mogli pristati. To već izlazi iz ustavnih okvira BiH”, rekao je Lendo za naš portal.

Kaže da je riječ o “prijenosu nadležnosti s Vijeća ministara BiH na entitetska ministarstva”, te da je to “apsolutno neprihvatljivo”.

Ono što je važno naglasiti jeste da je, za razliku od inicijalnih izvještaja o 113 mjera, na stolu za dogovor bilo 112 mjera te da se, prema saznanjima Klix.ba, nije uopće raspravljalo o jedinstvenom broju za hitne slučajeve u BiH.

Treba reći da je na kraju usuglašeno 110 mjera, a na stolu je ostalo pitanje Ustavnog suda BiH i načina odlučivanja u Vijeću za državnu pomoć, odnosno ukidanje entitetskog veta. Krišto je navela da “postoji tehnički dogovor” za ove dvije mjere, ali nije pojasnila o čemu se točno radi.

Ipak, za razliku od prvog poslanog dokumenta, koji je bio gruba verzija uz brojne primjedbe raznih nivoa vlasti u BiH, a najviše iz entiteta RS, ovdje se radilo o potpunoj verziji bez komentara.

Visoki zvaničnici u bh. vlasti nadali su se da će EU ovu Reformsku agendu prihvatiti, bez obzira na dvije neusuglašene mjere, i ‘osloboditi’ 70 miliona eura za našu zemlju, odnosno prvu tranšu od ukupno milijardu eura koliko je za BiH planirano kroz EU Plan rasta.

Nažalost, dokument nije usuglašen i dokument neće biti poslan u Brisel, zbog čega je, barem po trenutnim informacijama, ostala bez prve tranše iz EU Plana rasta.

Kako za Klix.ba kažu iz Delegacije EU u BiH, Brisel stoji iza pokušaja bh. vlasti da konačno riješe ovo pitanje i da se “potpuna Reformska agenda” pošalje. Ipak, nisu nam mogli reći da li bi bio prihvaćen dokument koji nema usuglašene sve mjere, rekavši kako bi bilo “nezahvalno komentirati hipotetske situacije.”

Naglašavaju i da poenta Plana rasta nije samo u novcu, već i u brojnim pozitivnim reformama koji bi BiH morala izvršiti ako se dokument u potpunosti usvoji, a koje bi značajno poboljšale ekonomski i privredni status naše zemlje.

Navode i primjer usuglašavanja tržišta u BiH s pravilima zajedničkog tržišta u EU, što je svakako cilj naše zemlje kao države kandidatkinje za članstvo.

Vrijedi podsjetiti na činjenicu da ako 70 miliona eura bude izgubljeno, taj novac će se podijeliti među državama koje su Reformske agende na vrijeme poslale, a riječ je o Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar