Kako prepoznati kvalitetne presadnice povrća

Kako prepoznati kvalitetne presadnice povrća

Na što paziti pri izboru presadnica ili flanaca, savjetuje Sunčica Dombaj, viša stručna savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

U “moru“ ponude presadnica na tržnicama, u poljo-centrima, u novije vrijeme i u trgovačkim centrima, vrtlaru se teško odlučiti za kupnju najboljih, piše Agroklub.com

Loše za proizvođače presadnica ili flanaca je skraćena glavna sezona prodaje. Bilo je loše vrijeme za pripremu gredica i sadnju, neki proizvodi su “prerasli“ i bačeni za kompostiranje.

Kako prepoznati kvalitetu presadnica povrća ako ste kupac? Evo nekoliko općenitih savjeta.:

Kvaliteta presadnica povrća po izgledu
  1. Presadnice po boji listova

Povrće ima prirodno različite nijanse zelene boje. Salate su svijetlije zelene kao i ostalo lisnato povrće npr. blitva. Paprika ima svjetliji svježe zelen list. Kupusnjače su modrozelenog do srednje zelenog lista grublje građe. Rajčica, patlidžan, krastavci i ostale tikvenjače (lubenice i dinje, tikvice, tikve) su tamnijeg lista od navedenih povrtnih vrsta. List im je posut dlačicama ili prevlakom najčešće sivom.

U ponudi presadnica prevladava tamnozelena do modrozelena boja lista i to kod svih vrsta povrća. Prodavači kažu: “Nafilana je“. To znači prihranjena dušikom. Takve biljke su privlačne, ujednačene i bujnije. Stabljike su mekane i nježne, često.

Jačanje presadnica i priprema za presađivanje

Treba im duža prilagodba, u “zemlji“ će kasnije krenuti, kasnije će donositi plod, bit će i manje otporne na različite nepovoljne uvjete. Bez obzira na trenutačnu zaštitu od bolesti i štetnika.

2. Veličina presadnice

Danas se traži sve veliko pa su i velike presadnice naizgled dobre i vaš prvi izbor. No ponekad imaju izdužene stabljike zbog malo prostora u kojem rastu (manje od 5 cm promjera posude kod plodovitog povrća). Korijenov sustav je stisnut u supstratu i nema mjesta za rast.

Pretvrda, “odrvenjela“ stabljika je znak starosti presadnice tj. trebala je biti presađena puno prije.

Svaka se bolje prima ukoliko je “mlađa“, s normalno razvijenim korijenom, s nekoliko pravih listova. Ukoliko je starija mora biti u većem prostoru. Što manje prostora ima to će se brže i više izdužiti. To također znači da će s porastom krenuti kasnije.

Kvaliteta presadnica vezana uz povjerenje u proizvođača (prodavača)

Za primjer navodim presadnice rajčice koje svi nabavljaju za uzgoj. Lijepo izgleda štand s 15 vrsta rajčice. Svaka može (i ne mora) biti krupna, mesnata, otporna, ukusna, hibridna, visoka, niska. Baš kakvu želite. Provjeriti sami možete tek za 2 mjeseca rasta na vrtu ili polju. Najbujnije će možda donijeti malo kržljavih plodova. To može biti rezultat sakupljanja sjemena od hibridne rajčice.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar