Kakve poruke šalje dolazak šefa CIA-e u Bosnu i Hercegovinu

Kakve poruke šalje dolazak šefa CIA-e u Bosnu i Hercegovinu

U trenucima dok je svijet na ivici zbog eskalacije na Bliskom istoku, dok Ukrajina prenosi rat na teritoriju Rusije, direktor CIA-a Williams Burns je posjetio Bosnu i Hercegovinu, piše Klix.ba.

Kada u iznenadnu posjetu dolazi šef obavještajne agencije najjače države to ne može biti bez razloga i kurtoazno. Burns je održao sastanak sa direktorom OSA-e Almirom Džuvom na kojem je vjerojatno razgovarano o “stručnim” pitanjima koja nisu za široku javnost.

Sa druge strane sastanak sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova je i svojevrsno slanje diplomatske poruke o značaju kojeg SAD pridaju stanju u Bosni i Hercegovini.

Činjenica je i da je u medije procurilo jako malo informacija o onome o čemu se razgovaralo na sastancima, ali kako je za Klix.ba naveo izvor iz američke vlade razgovaralo se i o “zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika te Vlade RS-a”.

U ovom kontekstu treba obratiti pažnju na jedan detalj koji bi trebao da zabrine vladajuće u Republici Srpskoj. Naime, ovime je odgovornost za priču o secesionizmu proširena sa lično predsjednika entiteta Milorada Dodika na Vladu RS-a što bi posljedično moglo dovesti i do još ozbiljnijih što direktnih, što indirektnih sankcija.

Ovime šalje i poruka članovima Vlade RS-a da bi se i sami mogli naći pod pritiskom kojim se našao Milorad Dodik i članovi njegove porodice

Da je posjeta imala prilično jako djelovanje na Milorada Dodika govori i njegova prva reakcija, ali i šutnja inače glasnih političara okupljenih oko njega.

Tako je Dodik u nekom novom izdanju kazao da Republika Srpska poštuje i suverentitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u skladu sa Daytonskim sporazumom, ali posebno je značajno to što je podvukao da nezavisnost nikada nije bila politika RS-a. Inače, u junu je Dodik kazao da je RS izradila prijedlog o “mirno razdruživanju BiH”.

Iako Bosna i Hercegovina nema ulogu u trenutnim geopolitičkim napetostima, jedno od mjesta gdje postoji značaj je namjenska industrija u kontekstu rata u Ukrajini. Bosna i Hercegovina ne izvozi oružje direktno u Ukrajinu, ali snimci sa ratišta su pokazali da to svakako završi u rukama Ukrajinaca i bilo bi naivno misliti da i to nije bila jedna od tema.

Burns je nakon posjete Sarajevu otišao u posjetu Srbiji, u ovom kontekstu zanimljiv je redoslijed posjeta, ali i očita poruka administracije da je Balkan mjesto gdje ne planiraju dostaviti da se stvari razvijaju izvan kontrole.

Trenutni šef CIA-e je u karijeri obavljao diplomatske funkcije, a od jula 2023. godine Joe Biden ga je imenovao i za člana svog kabineta. Ovakvo iskustvo vjerovatno šefu CIA-e daje više slobode da se ponaša i kao diplomata, a ne samo šef najmoćnije obavještajne agencije na svijetu.

Foto: Facebook/Denis Bećirović

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar