Koga je pomilovala predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara

Koga je pomilovala predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara

Predsjednica FBiH Lidija Bradara usvojila je molbu za pomilovanje Ivana Miškića iz Livna, koji je presudom Županijskog suda Livno od 15. veljače 2023. godine osuđen za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa na godinu i šest mjeseci zatvora, otkriva Fokus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bradara je usvojila njegovu molbu i oslobođen je izdržavanje kazne zatvora od četiri mjeseca, odnosno neće izdržavati ostatak kazne zatvora u navedenom razdoblju.

Vozio u pijanom stanju

Podsjetimo, mnogi bh. mediji objavili su informaciju o stravičnoj prometnoj nesreći koju je skrivio Miškić, a koja se dogodila u ožujku 2022. godine. U ovoj nesreći su život izgubile dvije mlade osobe, odnosno Jasmina Selimović (20) i Mustafa Tiro (30) iz Tomislavgrada.

Miškić je, prema presudi, 12. ožujka te godine u tri sata ujutro, upravljajući automobilom “Mercedes 204” u mjestu Sarajlije kod Tomislavgrada ne pridržavajući se prometnih propisa, ugrozio javni promet i doveo u opasnost živote ljudi, prouzročivši smrt dvije osobe.

Dolaskom na raskrsnicu, on se nije zaustavio kod znaka STOP kako bi propustio drugo vozilo, automobil “Golf” koje se kretalo iz smjera Mokronoge prema Oplečanima, a kojim je upravljala Jasmina Selimović (20) i u kojem su se nalazili Mustafa Tiro (30) i Anida Dilaver (20). Uslijed sudara, Golf je promijenio smjer nakon čega se zabio u obližnju štalu prekoputa raskrsnice. Selimović i Tiro izgubili su živote na mjestu događaja.

Tko je još pomilovan

Također, predsjednica FBiH je donijela odluku o pomilovanju i Mladenke Bratić koja je također osuđena za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa. Presudom Općinskog suda u Zavidovićima osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od godinu i pol. Bradara je nju svojom odlukom oslobodila izdržavanja kazne zatvora od pola godine.

U ovoj nesreći, na sreću, nije bilo smrtno stradalih osoba.

Nadalje, predsjednica FBiH je od ostatka zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci oslobodila Mirzetu Subašić, bivšu direktoricu Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDŽ. Ona je presudom Općinskog suda u Zenici u lipnju 2021. osuđena za zloupotrebu položaja na kaznu zatvora od godinu i pol.

Istom presudom ovaj sud je osudio i Dževada Hamzića, koji je funkciju direktora ZZO ZDŽ obnašao prije Subašić. Hamzić se teretio da je nezakonito, bez natječaja primio jednu osobu na mjesto rukovoditelja Poslovnice Vareš, a koja nije zadovoljavala uvjete u smislu radnog staža i položenog stručnog ispita.

Nedugo potom, da bi prikrio svoje nezakonito postupanje, Hamzić je donio odluku o raspisivanju natječaja za navedeno radno mjesto, koji nikada nije proveden. Njega je na ovoj funkciji naslijedila Subašić, koja je odmah po imenovanju poništila natječaj koji je raspisao njen prethodnik, te produžila ugovor na određeno vrijeme dotičnoj osobi, a s njom je nastavila sklapati ugovore na određeno vrijeme. Oboje su bili kadrovi SBB-a.

S druge strane, Bradara je odbila molbe za pomilovanje 17 osuđenih osoba.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar