Koliko ima stranih radnika u BiH

Koliko ima stranih radnika u BiH

Bosna i Hercegovina uvozi radnu snagu kako iz susjednih zemalja tako i dalekih azijskih. Na području BiH, prema posljednjih podacima, izdato je oko 3.500 radnih dozvola za strance.

Kako je za “Avaz“ potvrdio predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, većina ih dolazi iz zemalja poput Indije, Nepala, Bangladeša, a u posljednje vrijeme i Pakistana.

Trošak smještaja

– Ima i dosta državljana Turske, posebno na građevini. Ima ih dosta iz Srbije, jer praktično ovi koji zapošljavaju iz Sandžaka nemaju državljanstvo i moraju imati radnu dozvolu. Kada su u pitanju plaće, otprilike su na razini naših. Međutim, treba znati da ti radnici ipak nešto više koštaju poslodavca. Prvo je procedura dok se osigura dozvola i sve ostalo, a sve to košta.

Ima tu i karta koju morate osigurati da radnik dođe, posebno iz ovih dalekih zemalja. Uglavnom se ugovorima rješava da ima pravo jednom godišnje tokom godišnjeg odmora na kartu za zemlju iz koje dolazi. I, naravno, tu je i trošak smještaja, što s domaćim radnicima nije problem. Oni koštaju nešto više, ali plaće su uglavnom na istim mjesečnim nivoima – rekao je Smailbegović.

/Izvor: Avaz.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar