Konaković zabranio dolazak Vulinu, poručio mu da je nepoželjan

Konaković zabranio dolazak Vulinu, poručio mu da je nepoželjan

Konaković je bh. medijima potvrdio kako je zahtjev za suglasnost da se Vulinu dopusti dolazak helikopterom stigao iz Beograda u petak i to nakon radnog vremena, piše Hrvatska izvještajna novinska agencija.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je u ponedjeljak kako je ministru u vladi Srbije Aleksandru Vulinu uskratio suglasnost za dolazak u BiH, objasnivši kako će s tom praksom nastaviti zbog Vulinovih političkih stajališta.

Vulin je tijekom dana trebao doputovati helikopterom u Čapljinu na komemoraciju koju organiziraju vlasti Republike Srpske, a koja je posvećena Srbima koje su u mjestu Prebilovci 1941. godine ubile ustaše.

Konaković je bh. medijima potvrdio kako je zahtjev za suglasnost da se Vulinu dopusti dolazak helikopterom stigao iz Beograda u petak i to nakon radnog vremena.

Postojeće procedure su takve da je za ulazak stranih letjelica u zračni prostor BiH potrebna suglasnost ministara vanjskih poslova te prometa i komunikacija, a Konaković je potvrdio kako on svoj potpis na takvu suglasnost nije htio dati.

“Pošto je riječ o Vulinu, čovjeku koji je dokazani remetilački faktor na ovim prostorima, čovjeku koji je javno stipendirao dvije studentice koje veličaju ratne zločince, čovjeku koji svakodnevno ruši i napada suverenitet BiH, nisam našao za shodno niti ću ikada to potpisati”, kazao je Konaković.

U vrijeme dok je bio na čelu srbijanske obavještajne agencije BIA, Vulin je osigurao stipendije i nastavak školovanja u Srbiji za dvije djevojke koje su studirale u Sarajevu, a objavama na društvenim mrežama su veličale ratne zločince iz reda bosanskih Srba.

Vulinu, koji obnaša dužnost ministra bez lisnice u vladi Srbije a pod američkim je sankcijama, teoretski je ostala mogućnost ulaska u BiH kopnenim putem, no on se na to nije odlučio. Konaković je potvrdio kako mu on kao ministar vanjskih poslova ne može trajno zabraniti ulazak u zemlju, ali je istaknuo da će svoju suglasnost ubuduće uvijek uskratiti.

“Nikada je (suglasnost) neće dobiti dok ne promijeni svoj odnos prema mojoj domovini”, poručio je Konaković.

Vulin je medijima u Srbiji rekao kako su mu “kukavice i podlaci” zabranili dolazak u Prebilovce dok je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevo poslalo prosvjednu notu u kojoj su postupak ministra Konakovića opisali kao narušavanje dobrosusjedskih odnosa.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar