Kontroverzna Alžirka Khelif osvojila zlato u boksu

Kontroverzna Alžirka Khelif osvojila zlato u boksu

Kontroverzna Alžirka Imane Khelif (25) osvojila je u petak naslov olimpijske pobjednice u boksu u kategoriji do 66 kilograma na Olimpijskim igrama u Parizu.

Khelif, čiji je nastup početkom Igara podigao mnogo prašine zbog njene povišene razine testosterona, u finalu je jednoglasnom odlukom sudaca svladala aktualnu svjetsku prvakinju Kineskinju Lu Yang (32). Bronce su osvojile Tajlanđanka Janjaem Suwannapheng (23), aktualna svjetska doprvakinja, te Tajvanka Chen Nien-chin (27).

U kategoriji do 50 kg svjetska prvakinja Kineskinja Wu Yu (29) postala je i olimpijska pobjednica, ona je u finalu podijeljenom odlukom sudaca sa 4-1 svladala Turkinju Buse Naz Cakiroglu (28). Za Cakiroglu je ovo drugo olimpijsko srebro, prije tri godine je u finalu izgubila od Bugarke Stojke Krasteve. Bronce su osvojile Filipinka Aira Villegas (29) i Kazahstanka Nazim Kizaibaj (30).

U oba finala u muškoj konkurenciji održana u petak zlato su osvojili predstavnici Uzbekistana koji su jednoglasnim odlukama sudaca svladali svoje suparnike.

Asadhudža Mujdinhudžajev (23) je u kategoriji do 71 kg naslovu svjetskog prvaka pridodao i onaj olimpijski. Tijekom čitavog turnira Mujdinhudžajev je bio dominantan, a tu je svoju dominaciju potvrdio i u finalu protiv Meksikanca Marca Verdea (22) koji može biti presretan sa srebrom. Bronce su osvojili Amerikanac Omari Jones (21), svjetski doprvak u ovoj kategoriji iz 2021, te Britanac Lewis Richardson (27).

Lazizbek Mulodžonov (25) je bronci sa lanjskog SP-a održanog u Taškentu pridodao olimpijski naslov, u finalu je u bez problema svladao bivšeg poluteškaša, predstavnika Azerbajdžana rođenog na Kubi Lorena Alfonsa (29). Bronce su osvojili Španjolac Emmanuel Reyes (31) i Tadžik Davlat Boltajev (25).

Izvor: federalna.ba/FENA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar