Kopčići i potopljena džamija u virtualnoj sobi otvorenoj u sklopu projekta “Wrecks4all”

Kopčići i potopljena džamija u virtualnoj sobi otvorenoj u sklopu projekta “Wrecks4all”

Poznato je da Hercegovina obiluje zanimljivim lokalitetima za ronjenje poput potopljenih sela, crkava, groblja, kao i fantastičnih kraških podvodnih reljefa. Za mnoge ronioce ona već neko vrijeme postaje prava avantura kojom se otkrivaju sve ljepote njezinih jezera, bogatstva raznolikog i očuvanog biljnog i životinjskog svijeta, ali i mnoštvo podvodnih zidova i špilja. S ciljem da se neke od ovih ljepota prikažu široj javnost, prije dvije godine u Mostaru je otvorena VR/AR izložbena soba, piše bljesak.info.

U ovoj prostoriji smještenoj u zgrade ‘Brodari’ posjetitelji uz sofisticirane naočale za virtualnu stvarnost mogu ”zaroniti” do izabranih lokacija s izvanrednom arheološkom baštinom te uživati u podvodnom nasljeđu Hercegovine. A sve je krenulo krajem 2018. godine kada je Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore kontaktirao Turističku zajednicu HNŽ s prijedlogom da zajednički rade na projektu usmjerenom na valorizaciju podvodne baštine i ronilački turizam.

”Zajedno s Turističkom organizacijom Općine Bar, Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Splitu i Hrvatskim pomorskim Muzejom iz Splita pripremljena je projektna aplikacija Wrecks4All koja je odobrena za financiranje u okviru 2. poziva Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.”, kazao je za Bljesak.info Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNŽ i projektni menadžer. Projektom Wrecks4All podržan je razvoj ronilačkog turizma u Hercegovačko neretvanskoj županiji. Provedba projekta započela je u kolovozu 2020., a  uspješno je finaliziran u prosincu 2022. godine. Zahvaljujući njemu, danas jednim virtualnim zaronom u Mostaru možete posjetiti nekoliko zanimljivih lokacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Virtualnim zaronom do nekoliko zanimljivih lokacija

”Odabrano je nekoliko zanimljivih ronilačkih lokacija, za koje smo smatrali da bi mogle biti zanimljive posjetiteljima. Iako je arheološko nalazište u Hutovom blatu dosta devastirano moguće je ipak vidjeti neke zanimljive ostatke, krhotine nekih amfora. U Ramskom jezeru odabrali smo potopljeno selo Kopčići gdje je jedan dio džamije ostao nesrušen, i on je snimljen za 3D prezentaciju”, govori za Bljesak.info Zoran Vlaho iz Ronilačkog kluba Brodari Mostar.

Prema riječima Vlahe, izazov je bio snimiti 360° video svih ovih lokacija. ”Iako je na ovim lokacijama kristalno čista voda i vidljivost je odlična, snimanje je bilo izazovno zbog osvjetljivanja špilja. One su jako mračne i bila je potrebna umjetna svjetlost, i vrlo je zahtjevno s njom osvijetliti ovakav jedan prostor. Iako smo se poprilično namučili ipak smo uspjeli napraviti iznimno kvalitetne snimke. Ovaj 360 format krških vrela je jako privlačan posjetiteljima”, govori.

Inovativna turistička ponuda VR/AR izložbena soba u Mostaru otvoren je u sklopu projekta “Wrecks4all – Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” koji je Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije provela u suradnji s partnerskim institucijama iz Crne Gore i Hrvatske.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar