KRAĐA IDENTITETA: Mostarka saznala da je na kandidatskim listama preko portala

KRAĐA IDENTITETA: Mostarka saznala da je na kandidatskim listama preko portala

Često čitamo o krađi identiteta koja postaje sve učestalija, a njene posljedice mogu biti ozbiljne i dugotrajne. No, što se dogodi kada netko, bez vašeg znanja, vaše ime i identitet iskoristi u političke svrhe?

Priča portala Pod Lupom počinje kada je jedna građanka Mostara, prateći vijesti na lokalnom portalu, otkrila da se njeno ime nalazi na preliminarno objavljenim kandidatskim listama za gradsko vijeće.

“Ja sam to vidjela na nekom portalu, pišu kako su na listama mesari, tesari, te sam zbog naslova sasvim slučajno ušla da pročitam članak i da vidim koga to prozivaju novinari. Kad ono moje ime tamo. Kada sam vidjela svoje ime, šokirala sam se. Pa sam zvala da vidim da li ima više osoba s istim imenom. Nema. Samo ja. Strašno. Bila sam u šoku i dalje sam u šoku. Toliko su me povrijedili!” izjavila je oštećena čiji je identitet za sada skriven.

Ono što se na prvi pogled činilo kao greška, ubrzo se pokazalo da se radi o ozbiljnoj zloupotrebi njenog identiteta

Prema dostupnim informacijama, sve je bilo planirano i izvedeno od strane osobe bliske predsjedniku i članovima stranke, koja je na radnom mjestu iskoristila povjerljive podatke iz radnih dokumenata kako bi je neovlašteno prijavila kao kandidata. Njena radna kolegica je, koristeći ove podatke, krivotvorila izjavu i potpis, te na nelegalan način osigurala ovjeru u općini.

“Moj identitet je svjesno zloupotrijebljen i moji osobni podaci nezakonito korišteni, uključujući i krivotvorenje potpisa. Meni nije jasno kako neko tko je završio fakultet, radi na dobroj poziciji u firmi, dio je jedne stranke, toliko ne poznaje zakone. Dijete zna da ne smije da potpiše nešto u nečije ime. I onda niz laži, obećanja da će me stranka skinuti s liste iako je znala da je to nemoguće i da su liste već ovjerene. Kaže ona meni ‘Pa ja nisam mislila da ćeš se ti ljutiti, nisam znala da će tvoje ime izaći u javnost i da ćeš to vidjeti i da će to imati takve posljedice’. Stvarno, činjenica je da su me iskoristili i da su iskoristili moje povjerenje, ona i njena stranka su za mene najveći krivci”, dodala je.

Nakon što je suočila kolegicu sa saznanjem o zloupotrebi, odmah je poduzela sve korake kako bi zaštitila svoje interese

Prvi korak bio je zahtjev prema stranci da njeno ime bude uklonjeno s kandidatske liste. Međutim, odgovor koji je dobila bio je poražavajući – glasački listići su već bili u procesu tiskanja, i prema njihovim tvrdnjama, nije bilo moguće povući njeno ime s liste. Shvativši ozbiljnost situacije, odmah je prijavila slučaj nadležnoj policijskoj stanici u Mostaru. Istraga je ubrzo pokrenuta, a nadležni organi su izvršili provjeru njenih navoda. Sve osobe povezane s ovim slučajem pozvane su na razgovor i dale su izjave u vezi s optužbama, a očekuje se da će se protiv odgovornih lica voditi krivični proces.

“Ja se moram braniti. Kad te neko prevari na ovakav način, više nikom ne vjeruješ. Evo i ove iz stranke sam kontaktirala, oni su rekli da ih to ne zanima, ograđuju se od svega. Sanjala nisam da će mi se nešto ovako desiti. Ali, ja se moram braniti. Imam sve dokaze i moj obraz je čist, a svakako nastavljam s borbom i idem gdje god treba da se ide. Neću stati”, nastavlja oštećena.

Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Mostar bio je obaviješten o ovom slučaju i, prema izjavama oštećene, izražena je njegova nevjerica

Prema pravilima, svaki kandidat mora biti obaviješten o svojoj kandidaturi, a činjenica da ona nije dobila nikakvu informaciju, već je morala saznati iz medija, otvara ozbiljna pitanja o tome kako je došlo do ovog propusta. Centralna izborna komisija BiH je također upoznata sa situacijom i njihov odgovor je isti, nije moguće povući njeno ime s liste jer su glasački listići u procesu tiskanja.

“To je za mene neprihvatljivo! Ja nikad nisam bila politički aktivna. Nikada nisam skupljala potpise ni za kakvu stranku. Ne želim da imam ništa s politikom. Upravo to su i iskoristili protiv mene, činjenicu da ne znam ništa o samom procesu i što nemam veze s politikom. Zamislite, pitaju me da li želim neku materijalnu korist! Ne želim ništa! Želim da svoje ime operem od ove sramote koju su oni meni napravili. Ja se nadam da se ovo neće zataškati i da ovo sve nije stalo. Ako ovakve stvari prolaze, onda ništa nema smisla”, ističe oštećena.

Postavlja se pitanje je li riječ o izoliranom slučaju ili postoji šablon krađe identiteta koji se koristi u svrhe političke manipulacije

Ako se pokaže da je ovo dio šireg obrasca djelovanja, bit će potrebno provesti temeljitu istragu kako bi se spriječile daljnje zloupotrebe i osigurala transparentnost izbornog procesa.

“Svi oko mene su mi pružili podršku i svi su šokirani koliko i ja. I svi na poslu i kod kuće. I svi ljudi koji su mi bliski misle da je ovo pravi put i da ovo što mi se desilo moraju svi da znaju. Podržavaju me u želji da ne odustanem. Ja sam sve prijavila i očistila svoje ime. Jedan od razloga je i što ne želim da se nekom drugom desi nešto slično. Nitko se ovako ne može igrati s ljudima. Ja zaista ne očekujem da se zbog mijenjaju zakoni i pravila i jedino što mi ostaje jeste da imam povjerenje u institucije da će da urade svoj posao”, zaključila je i dodala da očekuje pravovremenu reakciju tužiteljstva.

Krađa identiteta nije samo pravno pitanje, već i ozbiljan udarac na osnovna prava svakog pojedinca. U svijetu u kojem su naši podaci sve dostupniji, važno je prepoznati opasnosti i poduzeti potrebne korake kako bi se svaki pojedinac bio siguran. Ova hrabra građanka Mostara je odlučna da ide do kraja u borbi za svoja prava. Planira aktivno pratiti istragu i tražiti pravdu kroz sve dostupne pravne mehanizme.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar