Kritika Amerike urodila plodom, HDZ BiH povukao izmjene zakona o isplati plaće u gotovini

Kritika Amerike urodila plodom, HDZ BiH povukao izmjene zakona o isplati plaće u gotovini

Predrag Kožul, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je povukao Prijedlog izmjena Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Ovaj prijedlog bi se odnosio na isplatu plaća u gotovini osobama s crne liste SAD-a, nakon što su im računi blokirani. Kožul je obavještenje da povlači ovaj zakon uputio predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojši Radmanoviću prije dva dana, a jučer je zaprimljeno u Parlamentu, navodi FTV.

Nije obrazložio razloge povlačenja. Suština izmjena koje je predložio HDZ-ov parlamentarac jeste da se službenicima državne vlasti omogući ono što je nedavno omogućeno službenicima vlasti Republike Srpske, a to je da im se plaća daje u gotovini. Takav slučaj je sa Kožulovim stranačkim kolegom, zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Marinkom Čavarom, članicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović (SNSD) i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom (SNSD).

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu se usprotivilo ovom prijedlogu te je poručilo da ovakav čin predstavlja nastojanje da se “izbjegne provedba sankcija”. “Podrška ovakvim aktivnostima i sankcioniranim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, glasila je jasna poruka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar