Mali i srednji poduzetnici u FBiH moći će aplicirati za izgradnju solara za vlastite potrebe

Mali i srednji poduzetnici u FBiH moći će aplicirati za izgradnju solara za vlastite potrebe

Za gradnju solarne elektrane u BiH, moguće je dobiti subvencije do 50 000 KM.

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine raspisao je Javni poziv za dodjelu sredstava mikro, malim i srednjim poduzećima vrijedan 5.552.579,08 KM.

Vlastito sudjelovanje podnositelja prijave mora iznositi minimalno 55 posto od visine ukupne investicije. Rok za podnošenje prijava je do 1. rujna ove godine, a rok za realizaciju je do 1. prosinca 2024. godine.

Solarne elektrane u BiH postaju sve popularnije, a ovaj javni poziv će omogućiti malim i srednjim poduzećima da lakše investiraju u ovu tehnologiju.

Kroz ovaj projekt, solarne elektrane u BiH će doprinijeti smanjenju emisije štetnih plinova i ublažavanju negativnih posljedica klimatskih promjena. Također, potiče se energetska efikasnost i stvaraju nova radna mjesta.

Mjere koje mogu biti predmet prijave:

Mikro, mala i srednja poduzeća na Javni poziv mogu se prijaviti za sufinanciranje provođenja jedne ili više mjera energijske efikasnosti, i to:

  • toplinska izolacija vanjskih zidova, stropa/krova, poda na tlu;
  • zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata);
  • unaprjeđenje sustava za proizvodnju i distribuciju energije za grijanje i/ili hlađenje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode putem instalacije kotlova na pelet ili toplotnih pumpi ili plinskih kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode, zamjena neefikasnih klimatizacijskih uređaja novim energijski efikasnim.
  • zamjena postojećih rasvjetnih tijela novim LED rasvjetnim tijelima;
  • unaprjeđenje energijske efikasnosti u proizvodnim procesima (npr. iskorištenje otpadne topline, mjere na povećanju efikasnosti rada elektromotornih pogona, nabavka novih energijski efikasnijih proizvodnih strojeva (tipa CNC mašine i sl.), nabavke novih vozila kategorija M3 i N3 Euro 6 norme, te kategorija M2, N1 i N2 Euro 6 norme ili na električni, plug-in hibridni i full hibridni pogon);
  • izgradnja fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije isključivo za vlastite potrebe.

Za prijavu na Javni poziv pored općih uvjeta potrebno je ispuniti i posebne uvjete, koji su objavljeni na web stranici Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar