Miholj i običaji u Rami

Miholj i običaji u Rami

Blagdan  Sv. Mihaela, Gabriela i Rafaela, trojice arkanđela čije je štovanje u narodu vrlo rašireno, Crkva slavi 29. rujna. Sveti Mihael se tako slavi kao nebeski vojskovođa koji se bori protiv Sotone i demona, sv. Gabriel kao navjestitelj Božje riječi, a sv. Rafael kao izlječitelj i pomagač.

Svaki od trojice arkanđela ima svoje važno mjesto u Svetom pismu, a također i njihova imena imaju popratno duboko značenje. Tako Mihael znači “Tko je kao Bog?”, Gabriel “Božji čovjek” ili “Božja snaga”, a Rafael “Bog liječi”. Kako to redovito pronalazimo u Svetom pismu, i ovdje su imena usko povezana s načinom djelovanja tih vrhovnih anđela koji imaju posebne zadatke.

Sveti Mihael se tako prikazuje kao vojskovođa i pobjednik nad Sotonom, Gabriel je onaj koji navješćuje Ivanovo i Isusovo rođenje, a Rafael je onaj koji liječi, te se u tom smislu posebno spominje uz ozdravljenje starozavjetnog Tobita.

Sveti se Mihael u ikonografiji najčešće prikazuje kao ratnik s oklopom i ognjenim mačem ili kopljem u žaru borbe, kako uništava Sotonu prikazanog u obliku zmaja, ili se rjeđe prikazuje kako drži vagu, što simbolizira njegovu ulogu onoga koji vodi duše u nebo i “važe” ih na posljednjem sudu. Narod ga priziva kao posebnog zaštitnika protiv sotonskih zamki i opsjednuća, kao i zaštitnika i branitelja vjere i Crkve. U tom je smislu poznata i Molitva svetom Mihaelu arkanđelu, koja se donedavno molila nakon svake svete mise, a sastavio ju je papa Lav XIII. 1886. god., i to nakon što je, za vrijeme svete mise, imao viđenje u kojemu je vidio mnoštvo razdraženih demona kako lebde nad Rimom.

Sveti Mihael se štuje kao zaštitnik hrvatske policije i snaga sigurnosti, policajaca općenito, vojnika, pomoraca, bolesnika, radiologa, hitne pomoći, padobranaca, trgovaca itd., a u narodu su poznate mnoge pobožnosti i molitve upućene njemu.

Sveti Gabriel je prikazan kao onaj koji donosi glas, koji navješćuje i tumači, pa je razumljivo što se štuje kao zaštitnik pismonoša, glasonoša, telekomunikacija, telefona, radija i televizije, poštara, filatelista, diplomata itd.

Sveti Rafael se posebno spominje u Knjizi Tobijinoj, gdje pomaže mladom Tobiji na njegovom putu i oslobađa Tobijinu buduću ženu Saru od zloduha, a njegova oca Tobita od sljepoće. Zato se često u ikonografiji prikazuje kako drži posudu s lijekom. Štuje se kao zaštitnik liječnika, ljekarnika, bolničara, putnika, hodočasnika, iseljenika, pastira, mladeži i slijepih i slabovidnih osoba.

 Ramski običaji za Miholjdan – Mijolj
Za Miholjdan – Mijolj (29. rujna) išlo se u Prozor. Na taj dan Ramljake je više privlačio derneknegoli misa u crkvi. Prije Mijolja domaćini bi odredili s koliko ovaca, goveda i konja može ići u zimu. Ako ne bi bilo dosta piće (stočne hrane – sjena), onda bi se za ovaj dernek prodalo blago (stoka) koje se ne bi moglo ishraniti. Bilo je onih koji su imali više sijena pa bi jeftinije kupovali stoku ujesen a skupo prodavali u proljeće.
U novije vrijeme kada je u Rami više obitelji kupovalo svinje za klanje, najviše bi ih kupilo na Mijolj.
Na derneku bi se kupilo i suđa za kuću, posebno onoga što su ga pravili kovači ili lončari izvan Rame.
žene i djevojke bi na Mijolj kupile sve ono što bi bilo potrebno za šaranje košulja preko zime jer ne bi bilo sljedećeg većeg derneka sve do Jurjeva ili Duhova.
Iz knjige fra Mate Topića “Ramske starine”

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar