Milijarda eura u vjetar, hoće li itko snositi odgovornost

Milijarda eura u vjetar, hoće li itko snositi odgovornost

Mnogi u Bruxellesu reagirali na situaciju BiH s nevjericom, piše Dnevni.ba.

Bosna i Hercegovina se našla na rubu ozbiljne krize, ostavši bez nevjerojatne milijarde eura namijenjenih razvojnim projektima iz Fonda za razvoj zapadnog Balkana.

Ova sredstva, koja su trebala biti usmjerena na ključne projekte poput izgradnje putne infrastrukture, vodovoda i kanalizacije, sada su prokockana zbog nesposobnosti i neodgovornosti vlasti. Borjana Krišto, Staša Košarac, Elmedin Konaković i ostali politički akteri, koji su se zaklinjali u europsku budućnost, zapravo su glavni krivci za gubitak novca koji bi mogao značajno unaprijediti život običnih žitelja. Kako kažu diplomatski izvori iz Bruxellesa, a koje prenosi Etto.ba, mnogi su reagirali na ovu situaciju s nevjericom: ‘Ovi ludaci neće ni novac!’.

‘Prekriženi’ dužnosnici

Iz Bruxellesa dolaze alarmantne vijesti o razočaranju stanjem u BiH. Aktuelni saziv Vijeća ministara proglašen je najgorim do sada. Kako navode izvori, EU više neće tolerisati ovakve opstrukcije i zastoje na putu ka članstvu. Prema informacijama, EU će ‘precrtati’ sadašnje dužnosnike, a razgovori s njima bit će gotovo onemogućeni. Na meti su svi ministri u Vijeću, uključujući Krišto, Konakovića i Košarca, ali i Nermina Nikšića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Njihovi neuspjesi u implementaciji e’ropskih reformi dodatno su zakomplicirali položaj zemlje na putu ka EU.

Blokada i foteljaška koalicija

Stanje u zemlji može se opisati samo kao blokada. Umjesto da se formira programska koalicija koja će se boriti za interese žitelja, vlast u BiH se pretvorila u foteljašku koaliciju koja ne radi ništa osim što čuva svoje pozicije.

Ni jedan ozbiljan projekat nije pokrenut, niti je usvojen plan koji bi mogao donijeti promjene. BiH se nalazi u svojevrsnoj blokadi, dok se ostali regiji kreću naprijed. Kroz unutarnje muljaže i besmislene izgovore, kako piše Etto.ba, vladajuća koalicija SNSD-‘trojka’-HDZ zavarava javnost.

Savršeno funkcioniraju privilegije, poput nabavki novih automobila i kumovskih zgrada, dok su stvarni problemi žitelja odbačeni na marginu. Borjana Krišto, koja je najavljivala europske integracije kao ‘kamen temeljac’ ovog Vijeća ministara BiH, postaje simbol neuspjeha. Kao rezultat trenutnog stanja, BiH je jedina zemlja u regiji koja neće povući sredstva iz Plana rasta Europske unije.

– Imam osjećaj da smo svi oguglali na taj njihov nerad i nečinjenje, ističe Borenović, ukazujući na beznađe koje vlada među građanima.

Ovo stanje više ne može trajati. Žitelji su umorni od stalnog prebacivanja odgovornosti unutar vladajuće koalicije, koja nije ništa drugo do mašinerija za očuvanje privilegija i vlastitih interesa. Ne možemo više ignorirati činjenicu da su naše budućnosti i standardi života u rukama političara koji ne pokazuju volju za promjenom. BiH je sada zemlja u blokadi, a gubitak milijarde eura samo je kap koja je prelila čašu.

Ova situacija nije samo politička kriza; to je kriza identiteta, kriza koja prijeti našoj budućnosti i našim najosnovnijim pravima. Ako se ne suprotstavimo, ako se ne borimo za ono što nam pripada, ostavit ćemo našu djecu i unuke da žive u zemlji koju su upravljali neodgovorni lideri, koji nisu sposobni ni da zadrže ni jednu jedinu priliku koja im je data. Vrijeme je da se probudimo i preuzmemo sudbinu u svoje ruke, zaključuje navedeni portal u svom tekstu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar