MILIJUNSKA POREZNA UTAJA: Rođaci Fadila Novalića osuđeni na dugogodišnju robiju

MILIJUNSKA POREZNA UTAJA: Rođaci Fadila Novalića osuđeni na dugogodišnju robiju

Županijski sud u Tuzli objavio je prvostupanjsku i nepravomoćnu osuđujuću presudu za Munevera Novalića (67) i Mirsada Novalića (63) iz Gradačca.

Optuženi su da su od 2013. do kraja 2018. godine, obavljajući funkciju direktora, prvi kao suvlasnik, a drugi kao većinski vlasnik u Industriji modne konfekcije Kula Gradačac, počinili produženo kazneno djelo porezne utaje, čime su u navedenoj firmi izbjegli plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u iznosu većem od osam milijuna KM.

Prvostupanjskom presudom sud je Mirsadu Novaliću izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest godina, a Muneveru Novaliću kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Podsjećamo, Muneveru Novaliću se optužnicom stavlja na teret da je počinio navedeno kazneno djelo za razdoblje od početka 2013. do rujna 2014. godine, dok se Mirsadu Novaliću na teret stavlja ovo kazneno djelo za razdoblje od listopada 2014. do kraja 2018. godine.

Optuženi su da su, svjesni da izbjegavaju plaćanje doprinosa i poreza na dohodak u FBiH, davali lažne podatke o činjenicama koje su utjecale na utvrđivanje iznosa tih obveza

Znajući da za zaposlenike u tekstilnoj industriji postoji iznimka koja omogućava da se doprinosi i porez obračunavaju i plaćaju na umanjenu osnovicu ako su ispunjeni zakonski uvjeti, odnosno da se zaposlenicima isplaćuje najniža plaća, te su s namjerom da izbjegnu plaćanje propisanih doprinosa i poreza nalagali odgovornim osobama u firmi da se neto plaća umanji za iznos koji će se isplatiti kroz neoporezive naknade. Dakle, s ciljem da neto plaća bude u okviru one koja omogućava obračun i plaćanje doprinosa i poreza na dohodak na umanjenu osnovicu, nalagali su odgovornim osobama u firmi da tako postupaju, te su neto plaće zaposlenika prikazivane u manjim iznosima od zarađenih, a doprinosi i porez na dohodak su uplaćeni u znatno manjim iznosima od propisanih, piše Raport.ba.

U navedenom razdoblju se Muneveru Novaliću stavlja na teret da je ovakvim postupanjem za firmu “Kula” Gradačac izbjegao plaćanje doprinosa i poreza u iznosu od oko 2,6 milijuna KM, a Mirsadu Novaliću u iznosu od oko 5,6 milijuna KM.

Braća Novalić rođaci su bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića koji izdržava kaznu zatvora u Vojkovićima zbog kriminlane nabavke respiratora iz Kine.

Foto: detektor.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar