Ministar tvrdi da nema novca za povećanje mirovina, a i jednokratna pomoć je pod upitnikom

Ministar tvrdi da nema novca za povećanje mirovina, a i jednokratna pomoć je pod upitnikom

Zahtjev Saveza udruga umirovljenika FBiH za povećanje mirovina od 10 posto počevši od prosinca 2023. nije pravno i faktički moguće realizirati, napisao je ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić u odgovoru na zastupničko pitanje zastupnika u Federalnom parlamentu Almedina Aliefendića.

A navedeni zastupnik je ministra u svom pitanju podsjetio da je Savez udruga umirovljenika nedavno donio zaključke o tome da je, kada je riječ o povećanju mirovina za 10 posto, do sada isplaćeno 6,5 posto, što znači da preostaje još 3.5 posto koje Savez traži, piše Fokus.

Drugi zahtjev

Drugi zahtjev je jednokratna pomoć u iznosu od 200 KM za umirovljenika čije su miorvine do 1000 KM, te 100 KM za one čije su mirovine više od 1000 KM. Naveo je kako od Vlade očekuje više senzibiliteta napomenuvši da je Savez udruga umirovljenika najavio i prosvjede.

Govoreći o povećanju mirovina, ministar Delić je naveo da je preduvjet izmjena Zakona o MIO koju Vlada nije planirala. Istaknuo je da je sa predstavnicima udruga umirovljenika održao sastanke na kojima je ukazao na smjetnje kod provođenja ovih zahtjeva.

Financijska situacija

“Kada je u pitanju jednokratna pomoć umirovljenicima, ističemo da u ovom momentu ne postoji financijska mogućnost za realizaciju tražene pomoći. S tim u vezi, ističemo da Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje funkcionira na trezorskom načinu poslovanja, te je financijski plan Federalnog zavoda sastavni dio Proračuna Federacije.

U okviru federalnog proračuna kao pretpostavka za isplatu jednokratne pomoći, jeste postojanje stavki za tu namjenu, a kako iste ne postoje, potrebno je uraditi rebalans Proračuna Federacije BiH, kojim bi se osigurala sredstva za tu namjenu. Dakle, jednokratna pomoć umirovljenicima bit će planirana rebalanskom proračuna, a iznos pomoći će se utvrdit kada bude poznato više informacija o ukupnoj financijskoj situaciji u proračunu”, ustvrdio je Delić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar