Mjesecima se hvalili minimalnom plaćom od tisuću maraka, a ispod žita gurnuli povećanje za mizernih 23 marke

Mjesecima se hvalili minimalnom plaćom od tisuću maraka, a ispod žita gurnuli povećanje za mizernih 23 marke

Vlada Federacije, a naročito premijer Nermin Nikšić i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović najavljivali su kako će minimalna plaća u ovom entitetu od 1. siječnja ove godine biti tisuću maraka.

Piše: Dragan Bradvica

U svojim medijskim nastupima, govorima u zemlji i regiji ‘na sva zvona’ su obrazlagali kako će ova mjera nastupiti početkom godine, kako je to njihov veliki uspjeh (iako je slične mjere pokušavala ‘gurati’ i prošla Vlada FBiH) i dokaz njihove borbe za žitelje. I dođe tako 1. siječnja 2024, prođe isti taj 1. siječanj 2024., a minimalne plaće od tisuću maraka u FBiH nema niti na vidiku. Reklo bi se kako sarajevska ‘trojka’ (SDP, NiP, NS) nastavljaju po starom – u prvoj rečenici nešto obećaju, u drugoj to demantiraju, a onda u trećoj za sve to optuže SDA. Ovoj strukturi obećanja i dana riječ malo znače, a što smo mogli vidjeti netom nakon prošlih Općih izbora u BiH.

Da stvar bude gora, čini se kako niti tijekom cijele ove godine nema ništa od ovog obećanja, nego eventualno od 1. siječnja 2025.

Govorili jedno, uradili drugo

Naime, samoprozvana reformska Vlada FBiH vrlo lako je prešla preko svojih ranijih obećanja i u Službenom listu FBiH objavila sasvim nešto drugo.

“Najniža plaća u Federaciji od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine iznosit će 619 maraka”, objavljeno je. Prema tome, povećanje od tek 23 marke u odnosu na ono što smo imali do sada i niti blizu onoga što su Nikšić, a naročito Mijatović ranije u nebrojeno navrata obećavali.

Usporedbe radi, minimalna plaća u Republici Srpskoj iznosio 900 maraka.

Demagogija, populizam frazetine…

Ovih dana je u intervjuu Klix.ba Nikšić ponovno najavio kako će se reforme dogoditi. Doduše, sve što je rekao je bilo poprilično ‘u rukavicama’. Žitelje moli za strpljenje, uz populističke fraze kako se sve ovo čeka već petnaestak godina.

“Ciljevi reforme su smanjiti troškove rada, povećati plaće, a posebno minimalnu, povećati konkurentnost, rast izvoza i proizvodnje, smanjenje uvoza te posebno važno – stvoriti nova radna mjesta i smanjiti sivu zone. Država se namjerava odreći oko milijardu maraka prihoda u namjeri da to prebaci u novčanike žitelja. Mi smo odlučni da ovaj proces izvedemo do kraja, ali smo istovremeno potpuno svjesni da moramo osigurati kompenzacijske izvore prihoda kroz totalnu fiskalizaciju kojom će se osigurati da zaštitimo mirovine i zdravstveni sustav. To su dva paralelna i neodvojiva procesa. Sve ovo što radimo će biti dugoročna promjena odnosa države, radnika i kapitala u korist većih plaća radnika, jer je svima jasno da su radnici u ovoj zemlji iscrpljeni i da ih je sve manje na raspolaganju”, kazao je Nikić uz uobičajenu demagogiju o SDA, jedinstvu vlade, pa čak SDP-a i HDZ-a BiH, praznim frazama o radnicima i ratu…

Izvor: Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar