Mladi kuhari iz Srednje škole Prozor kuhali sa članovima Francuske rezidencije
Članovi Francuske rezidencije posjetili su danas, 24. travnja 2024. godine, Srednju školu Prozor i održali dva odvojena sata za učenike koji u ovoj školi pohađaju smjer Kuhar i Hotelijersko-turistički tehničar. Okupljenim nastavnicima i učenicima se u ime gostiju obratio Matteo Bonnefoy.
Foto: Matteo Bonnefoy
Kuhar Dino Džemidžić i šefica sale ambasadora Francuske Edina Omerović su ispred Francuske rezidencije održali najprije sat kuhanja s odjeljenjem kuhara, a potom s dva razreda hotelijersko-turističkih tehničara s nastavnicom francuskog jezika Matejom Dilber sat o pripremanju i postavljanju stola. Ovaj dio predavanja također je uključivao i prezentaciju usluživanja na francuski način. Sve neophodne sastojke za realizaciju jela osigurala je ambasada Francuske.
Foto: Chef Dino Džemidžić
Chef Dino rođeni je Vojvođanin, a od malih nogu ga je za kuhanjem inspirirala njegova majka. Kuhanje je njegova velika ljubav, a nakon završenog školovanja oduvijek je znao da želi biti kuhar. Od davne 1999. godine radi za ambasadu Francuske.
“U školi sam počeo učiti francuski jezik sticajem okolnosti, znači sreća, od četvrtog razreda osnovne škole. Osnovna škola je bila do ugostiteljske škole i uz ono prije što sam naučio da kuham od majke, onda mi je bilo logično da samo pređem u tu školu i nastavim kuhati. Onda sam tu osjetio da mi to ide, bio sam čak u drugom razredu bolji od nekih koji su bili četvrti. Šef me gurao i vidio je da ima potencijala u meni. Najviše mi se svidjela francuska kuhinja, jer je ona miks svega. Oni imaju, što se kaže, od mora do planine”, pričao je chef Dino o svojim počecima.
Kao mladi kuhar je prije rata radio u jednom sarajevskom restoranu. Školske kolege su ga u samom ratu u Bosni i Hercegovini pozvali da radi kao kuhar za francuske vojnike u sklopu United Nations Protection Forces (UNPROFOR). U glavnom je štabu radio kao kuhar na pripremi glavnog jela i priloga, a francuzi su pravili predjela i desert. Francuski je ambasador davne 1999. godine iskazao potrebu za kuharom, kada na scenu dolazi chef Dino.
S mladim kuharima i njihovim nastavnicama Vesnom Beljo i Anđom Sičaja Papak chef Dino je pripremio jedno slatko i slano jelo. Za početak je rađen tart od kruške i listića badema, a potom i jedno od najpoznatijih francuskih jela Quiche Lorraine, tart punjen slanom kremom, ribanim sirom i kuhanom slaninom.
Foto: Tart od kruške i badema
Edina Omerović održala je predavanja za dva razreda hotelijersko-turističkih tehničara na temu pripremanja i postavljanja stola, kao i prezentacije usluživanja.
“Ja sam prezentaciji koji ste imali priliku danas vidjeti dala naziv ‘Umjetnost francuskog stola’, jer to zaista smatram umjetnošću, a kuhanje shvaćam kao poziv. Ono što me posebno raduje u ovom poslu za ambasadu Francuske jest njihova ljubav prema hrani”, kazala je Edina između ostaloga.
Foto: Edina Omerović
Francuska gastronomija
Današnjim je predavanjima prisustvovao i profesionalni strip majstor Filip Andronik koji je dobio zadatak u razgovoru s učenicima osmisliti strip koji bi potom bio realiziran upravo na temu francuske gastronomije. Andronik će u svibnju ponovno posjetiti Srednju školu Prozor kako bi s učenicima detaljnije radio na realizaciji stripa.
Foto: Filip Andronik
Filip je nagrađivani strip crtač iz Sarajeva, ilustrira scenarije za izdavačku kuću Delcourt iz Francuske, a kao strip ilustrator radi već 18 godina. Karikatura i humor su ono što najbolje opisuje njegov stil, a njegov najpoznatiji junak je Amnezija. Dugi niz godina održava radionice stripa za djecu, a poznat je i po tome što su se baš njegovi strip junaci našli u spotovima benda Dubioza kolektiv. Osim stripom, aktivno se bavi i stand up komedijom.