Mogu podijeliti po 360 tisuća maraka kome god žele

Mogu podijeliti po 360 tisuća maraka kome god žele

Denis Bećirović, Željka Cvijanović, Željko Komšić i Borjana Krišto moći će, do kraja ove godine, podijeliti po 360 tisuća maraka kome god žele. Po 180 tisuća maraka proračunskog novca, po istom principu, bez javnog natječaja, mogu podijeliti Zukan Helez i Staša Košarac. 

Po 60 tisuća maraka mogu dijeliti Nebojša Radmanović, Denis Zvizdić, Marinko Čavara, Dragan Čović, Kemal Ademović i Nikola Špirić, objavio je portal Istraga.

Besmisleno trošenje

Ovo je najbitnija promjena ovogodišnjeg Proračuna institucija BiH protiv kojeg su, prvo u Predsjedništvu BiH Željko Komšić, a onda i u Parlamentarnoj skupštini BiH glasali zastupnici i delegati SDA, DF-a, SBiH-a i oporbe iz Republike Srpske.

Ukratko, za tekuću rezervu koju će čelnici Parlamenta, Vijeća ministara BiH i članovi Predsjedništva BIH moći podijeliti bez ikakvog javnog poziva planirano je 2.160.000 maraka.

Pojašnjenja radi, do sada je Vijeće ministara BiH bilo nadležno za utrošak proračunske rezerve. Dakle, da bi se proračunska rezerva podijelila, ta odluka je morala proći proceduru, odnosno, morala je biti izglasana na sjednici Vijeća ministara BiH. Sada se uvodi nova praksa.

Dio proračunske rezerve će se dijeliti po sličnoj proceduri kao ranije, dok će 720 tisuća maraka predsjedavajuća Krišto i njena dva zamjenika, Zukan Helez i Staša Košarac, dijeliti kome žele.

I to, predsjedavajuća Krišto 360 tisuća, a Helez i Košarac po 180 tisuća. Podjela ovog novca neće ići na sjednice Vijeća ministara BiH, već će svako od njih troje donijeti odluku kome će i koliko dodijeliti novca.

Brojka utrostručena

Slična situacija je i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

-lzuzetno od člana 17. stav (3) Zakona o financiranju. sredstva u iznosu 360.000 KM, uključena u iznos stavke. Rezerviranje” (9999-2. redni broj I – Tekuća rezerva) utvrđene ovim zakonom, dodjeljuju se na raspolaganje članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u jednakim omjerima u svrhu interventnog korištenja sredstava.

Sredstva dodijeljena članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine realiziraju se na način kako slijedi:

a) Član kolegija, svaki zasebno, donosi odluku o kriterijima za dodjelu sredstava interventne tekuće rezerve.

b) Na osnovu dostavljenog zahtjeva pravnog ili fizičkog lica kojem će, u skladu sa ovim stavom, sredstva biti dodijeljena, član kolegija donosi posebnu odluku, shodno kriterijima iz točke a) ovog stava”, navedeno je u odluci koja je sastavni dio usvojenog Budžeta.

Dakle, jedini kriterij za podjelu je da zatražite novac, a da svaki član kolegija ima pravo da odluči kome će ga dodijeliti.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, tu nije bilo izmjena prilikom dodjela novca. Do sada su članovi Predsjedništva imali na raspolaganju po 180 tisuća maraka, a sada je brojka utrostručena.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar