Muškarac i žena iz Hrvatske udomili ljude pa ih držali kao roblje 20 godina

Muškarac i žena iz Hrvatske udomili ljude pa ih držali kao roblje 20 godina

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad muškarcem (73) i ženom (68) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima. U svoju su obitelj smjestili četiri odrasle osobe pa nad njima uspostavili odnos ovisnosti i nadzora.

Početna saznanja o mogućim nepravilnostima u udomiteljskoj obitelji zagrebačka je policija dobila unazad mjesec dana, kada se i krenulo s početnim izvidima, a poduzete mjere i radnje rezultirale su dovršenim kriminalističkim istraživanjem.

Sumnja se da su osumnjičeni muškarac i žena na području Zagrebačke županije, od svibnja 2004., kada su pribavili dozvolu za smještaj odraslih osoba, pa sve do srpnja ove godine, u svoju obitelj smjestili četiri odrasle osobe starosti od 43 do 69 godina, koji su tamo bili smješteni unazad 18, odnosno 20 godina.

Osumnjičeni su, sumnja se, oštećene osobe s obzirom na njihovo teško psihofizičko stanje i mentalno zdravlje nadzirali, iskorištavali, kažnjavali i prisiljavali na teški fizički rad te tako nad njima stvorili odnos ovisnosti i nadzora suprotno odredbama međunarodnog prava, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencije UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta s pripadajućim Protokolima za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovanja ljudima posebice ženama i djecom, Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima te Zakona o udomiteljstvu.

Policijski su službenici Policijske uprave zagrebačke pretražili prostorije u kojima su bile smještene oštećene osobe te u suradnji s pravnom osobom s javnim ovlastima žurno ih i privremeno premjestili u druge osposobljene udomiteljske obitelji.

Osumnjičeni muškarac i žena su na mjestu događaja, nakon provedenih pretraga, uhićeni i dovedeni u službene prostorije PU zagrebačke. Nakon završenog kriminalističkog istraživanja su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja ljudima dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, piše HINA.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar