NAJAVA: Razgovor o knjizi “Izvan stroja” autora Franje Šarčevića

NAJAVA: Razgovor o knjizi “Izvan stroja” autora Franje Šarčevića

Izdavačka kuća Synopsis i Kulturno-sportski centar Prozor-Rama organiziraju razgovor “O nacionalnom i građanskom” o knjizi Franje Šarčevića pod naslovom “Izvan stroja”. Razgovor će 13. prosinca 2023. godine od 19 sati voditi Josip Mlakić, a autoru će pitanja moći postavljati i publika. 

Knjiga “Izvan stroja” izašla je iz tiska ove godine u izdanju Synopsisa i sastoji se od 430 stranica

Prvi dio knjige  je esej ”Pesimizam uma, optimizam volje”, naslov kojeg je pozajmljen od Antonija Gramscija, u kojem autor uz autobiografske crtice obrazlaže motive i pozicije svog angažmana.

Drugi dio, ”Kronika društvenog urušavanja”, sastoji se od 66 analiza i osvrta objavljivanih na različitim portalima od studenoga 2018. do travnja 2023. godine.

“Riječ je o komentarima koji analiziraju bosanskohercegovačku društveno-političku zbilju. Šarčević pritom bira najosjetljivije teme, one teme koje mnogi analitičari i komentatori društvene zbilje zaobilaze. Uz kritiku hrvatskog nacionalizma (…) više tekstova posvećeno je i lažima, obmanama i manipulacijama koje proizvode i u javnost odašilju zagovaratelji građanskih ideja i patriotizma”, navodi u predgovoru Drago Bojić.

U trećem dijelu, “Bosanski bukvar”, autor na sažet način, koristeći se često ironijama i sarkazmima, opisuje 30 “bh.” pojmova, po jedan za svako slovo abecede. Bojić piše Šarčević u svojoj kritici ne štedi nikoga, ponajmanje one koji dolaze iz njegova etničkog i religijskog backgrounda.

”Svjestan da živi u društvu laži, lažnih vijesti i alternativnih činjenica, autor tim više inzistira na nužnosti govorenja istine. Pritom se ne da upregnuti ni u čija kola, ni etnička, ni religijska, ni građanska”, kaže Bojić u predgovoru.

O autoru

Franjo Šarčević (Prozor, 1991.) je doktor matematičkih znanosti, trenutno zaposlen kao docent na katedri za Geo- metriju i topologiju Odsjeka za matematičke i kompjuter- ske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Dva semestra je boravio na Wellesley koledžu u SAD-u, a postdoktorski angažman je imao na Sveučilištu u Sevilji. Pored toga je društveni aktivist i medijski radnik, glavni urednik portala Prometej.ba. Sa suprugom Lejlom odgaja sina Emila i kćer Noru. Više biografskih informacija može se pronaći na stranici: www.pmf.unsa.ba/franjos

Foto: Prometej.ba

 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar