Najveća zamka u koju međunarodna zajednica može upasti je pustiti da Dodik prođe nekažnjeno

Najveća zamka u koju međunarodna zajednica može upasti je pustiti da Dodik prođe nekažnjeno

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), pod direktnom političkom palicom Milorada Dodika donijela zakon kojim odbacuju primjenjivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u entitetu RS, a prije toga i zakon o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika u tom entitetu, uslijedile su brojne reakcije.

Tako su se nizali stavovi da je Dodik pokrenuo državni udar, da je počeo rušenje Dejtona, rušenje Ustava BiH i tako dalje. I Dodik nikada dalje vjerovatno nije otišao nego sada. Entitet Republika Srpska je usvojila zakon kojim negira i odbacuje Ustav BiH, s obzirom da je Ustavni sud države dejtonska kategorija, a Ustav sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.Oglasila se i međunarodna zajednica, odnosno Američka ambasada, Delegacija Evropske unije i Ured visokog predstavnika. Međutim ništa novo nismo čuli što već ranije nije rečeno, a to je da Dodik dovodi u opasnosn entitet koji vodi, da će ispaštati i građani RS-a te da je napao ustavni poredak BiH.

Čuli smo i stavove da je međunarodna zajednica stoji uz BiH, da je država nedjeljiva, da su entiteti sastavni dio države i tako dalje. Međutim, šta to u praksi znači u odnosu na Dodikovu politiku? Ništa. Ne znači ništa jer je lider SNSD-a i predsjednik RS-a već godinama unazad činio poteze na štetu države, podrivao ustavni poredak, kočio i blokirao procese i dobijao slične verbalne kritike. Čak i sankcije Amerike i Velike Britanije nisu ga usporile u njegovom pohodu. Pa ni agresija Rusije na Ukrajinu, gdje Dodik prkosi posjećivajući Vladimira Putina u Moskvi, otvoreno ga podržavajući i pravdajući napad na Ukrajinu.

Sve to prolazi dok ta ista međunarodna zajednica čeka da Dodik radi na reformama i evropskom putu

I možda Dodik neće sutra proglasiti secesiju ili donijeti neku novu odluku, ali je s trenutnim stanjem i potezima itekako potkopao državu i njene institucije. Par verbalnih pljuski Dodika neće ni zabrinuti niti usporiti da promijeni status quo, da stvori sebi bolju pregovaračku poziciju u cilju promjene strukture u Ustavnom sudu sada, a sutra ko zna u kojoj drugoj instituciji.

Međunarodna zajednica pored njega djeluje neuvjerljiva, jer i ako se Dodik privremeno smiri to ništa ne mijenja u njegovom praktičnom pristupu državi. Jednostavno svakih nekoliko mjeseci Dodik razvlači pamet i partnerima iz FBiH i međunarodnoj zajednici novim zahtjevima. Nekada je to bila Agencija za lijekove pa Oružane snage pa Tužilaštvo BiH pa SIPA i tako dalje. Neki će reći da skreće pažnju sa stvarnih problema, ali ako odbacivanje Ustava BiH nije problem, onda nije ništa.

I ako Dodikova politika sada, na ovom primjeru ne dobije adekvatan odgovor, ako međunarodna zajednica svoj odgovor zadrži na priči da Dodik samo sebi čini štetu, a ne i državi, onda neka se zapitaju kako će građani BiH, oni koji do sada nisu otišli van granica nastaviti vjerovati da institucije rade, a da se oni koji udaraju na državu sankcioniraju.

Izvor: Klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar