NASTAVLJEN TREND GAŠENJA: Propalo 105 poduzeća u BiH za manje od mjesec dana

NASTAVLJEN TREND GAŠENJA: Propalo 105 poduzeća u BiH za manje od mjesec dana

U BiH je u prethodnih nešto manje od mjesec dana propalo 105 poduzeća.

Prema najnovijim podacima iz sudskih registara od 19. srpnja do 14. kolovoza likvidacijski ili stečajni postupak otvoren je kod 35 poduzeća, dok je taj postupak završen kod 70 subjekata, piše Capital.

Među tvrtkama kod kojih je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije su poduzeća ‘Topmetal’ iz Laktaša, ‘System co’ iz Bijeljine, ‘Kula trend’ iz Goražda, ‘Optimus’ iz Visokog, ‘Faniplast’ iz Lukavca te ‘Tarmel digital’ i ‘Fornax’ iz Zenice.

Na popisu tvrtki kod kojih je okončan stečajni ili likvidacijski postupak nalaze se poduzeća ‘Feroglob holding’ iz Brčkog, ‘Čumić’ iz Doboja, ‘Etilen’ iz Bijeljine, ‘Alfafin’ iz Banje Luke, ‘MH Group’ iz Zvornika, ‘Primat Invest’ iz Laktaša, ‘Farmland foods’ iz Nove Topole.

Ovim je nastavljen trend gašenja tvrtki u BiH koji je prisutan već duže vrijeme

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge RS (APIF) samo u RS lani su ugašena ukupno 303 poslovna subjekta, dok je u istom razdoblju 2022. godine ugašeno 245 poslovnih subjekata.

U tijeku 2023. godine pokrenut je 101 stečajni postupak, što je za 26 više u odnosu na godinu ranije. Ukupan broj likvidacijskih postupaka iznosio je 18, dok su u istom razdoblju 2022. godine zabilježena 23 likvidacijska postupka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar