• Neretva neprepoznatljiva, mrtve ribe i rakovi, akumulacija crne boje
  • Neretva neprepoznatljiva, mrtve ribe i rakovi, akumulacija crne boje
  • Neretva neprepoznatljiva, mrtve ribe i rakovi, akumulacija crne boje
  • Neretva neprepoznatljiva, mrtve ribe i rakovi, akumulacija crne boje

Neretva neprepoznatljiva, mrtve ribe i rakovi, akumulacija crne boje

“Neretva zavijena u crno: Mrtvi rakovi i ribe kao najava početka kraja božanske rijeke kakvu poznajemo?!”, objavljeno je u ponedjeljak na stranici Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT, prenosi bljesak.info. 

Crna boja novog jezera

Kako su istaknuli, nedjelju su proveli u obilasku Uloga kod Kalinovika gdje su u tijeku završni radovi na hidroelektrani “Ulog”. Predstavnici investitora, kompanije EFT, u više navrata su isticali kako će objekt poštovati sve relevantne direktive Europske unije o zaštiti životne sredine.

Iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT tvrde kako ono što su zatekli u nedjelju potkopava navode investitora.

“Posebno su užasavajući prizori desetina mrtvih riba i rakova na koje smo naišli u dijelu ispod brane visine 53 metra, odakle se veći dio Neretve, kanalom dužine od oko 2,7 kilometara, preusmjerava u strojno postrojenje”, napisali su iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Dodali su kako je “zanimljiva crna boja akumulacije novog jezera koja je ‘neutralizirala’ smaragdnu boju kao jedan od simbola Neretve”.

Zabrinjavajuće mali protok “HE ‘Ulog’ je ekološka bomba i sigurnosna prijetnja te ovaj projekat nije smio biti niti ozbiljnije razmatran, a kamoli realiziran. Posljedice bi mogle biti fatalne”, napisali su iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT. Ovim povodom na Facebooku se oglasilo i Udruženje za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” iz Konjica.

Kako su napisali, punjenje akumulacije HE Ulog je posljednjih dana sve izraženije “iako se radi o vjerojatno najsušnijem dijelu najsušnijeg ljeta u posljednjih par desetljeća”. “Posljedice možete vidjeti na slikama: od crne vode akumulacije, mrtvih riba i rakova te opasno zabrinjavajućim malim protokom koji se ispušta nizvodno. Posljedice nizvodno ogledaju se u sve nižem vodostaju Neretve i Jablaničkog jezera”, napisali su iz Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” iz Konjica.

Dodali su kako je ovim aktivnostima investitor HE Ulog razbio svaku njihovu iluziju o tome kako će “poštovani zakone, kada već ne poštuje ljude koji žive nizvodno”.

Upozorenja nisu urodila plodom

“Na koncu navodimo najčešću izjavu koju su predstavnici investitora (EFT – HE Ulog) davali na konkretna pitanja javnosti o mogućim negativnim utjecajima na okolinu: ‘HE Ulog se gradi i radit će po najmodernijim europskim principima i ekološkim standardima'”, zaključili su iz Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” iz Konjica.

Podsjetimo, nakon što su ekološki aktivisti više puta ukazivali da će hidroelektrana “Ulog” uništiti Neretvu, u srpnju se oglasio investitor ovog projekta kompanija EFT, koji je tada za N1 kazao kako je izgradnja ove hidroelektrane u završnoj fazi. “Izgradnja HE Ulog je u završnoj fazi. Razvoj projekta i izgradnja HE Ulog se provodi u skladu s primjenjivim zakonskim propisima, uključujući i propise vezane za zaštitu životne sredine”, navedeno je tada iz kompanije EFT. Brojni domaći, europski i svjetski znanstvenici upozoravali su na zaštitu gornjeg toka Neretve.

Tada su upozorili kako bi rad hidroelektrane mogao znatno utjecati na nestanak nekih biljnih i životinjskih vrsta od kojih su neke endemske i vrlo su značajne za biodiverzitet cijelog područja. Iz Centra za životnu sredinu ranije su kazali i kako će posljedice osjetiti i turizam, a naročito rafting koji je posebno razvijen u Konjicu.  Sudeći prema fotografijama ekologa posljedice su već počele, a uskoro će ih početi osjećati stanovnici Konjica, Jablanice i svih ostalih mjesta duž toka rijeke Neretve.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing