Nevrijeme nije zaobišlo BiH

Nevrijeme nije zaobišlo BiH

Nezapamćeno nevrijeme krenulo je jučer u poslijepodnevnim satima iz Slovenije, a zatim protutnjalo Hrvatskom preko Zagreba da bi se zatim jak vjetar, kiša i grmljavina “preselili” u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Nevrijeme u Sloveniji je odnijelo jedan život, a u Hrvatskoj tri. Vjetar je nosio krovove, obarao drveća i prekinuo putnu komunikaciju, dok su obilne padavine formirale vodene bujice pa su brojni vozači ostali zaglavljeni u vodi.

Jedna žena poginula je u olujnom nevremenu koje je zahvatilo Brčko, a više od 20 osoba zatražilo je liječničku pomoć.

Vjetar je oštetio mnoge automobile, lomio grane i čupao drveće.

Višemilijunska šteta nastala je u Bijeljini usljed olujnog nevremena koje je zadesilo i ovaj grad, potvrdio je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Snažno olujno nevrijeme sa kišom, grmljavinom i jakim udarima vjetra rano jutros zahvatilo je i glavni grad Bosne i Hercegovine.

Nevrijeme je počelo oko 4:30 ujutro i, na svu sreću, trajalo je relativno kratko.

Najgore je bilo u Brčkom, gdje je oluja odnijela i jedan ljudski život, a vremenske neprilike zabilježene su i u Banjoj Luci, Bijeljini, Prijedoru, Tuzli, kao i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Još uvijek se utvrđuje materijalna šteta prouzrokovana olujom, a neke nadležne službe javljaju da je u pojedinim gradovima u BiH ona višemilionska.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas se u Bosni očekuje djelomično vedro i nestabilno vrijeme.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar