NEZADOVOLJNI PROSVJETARI: ‘Nismo očekivali da će Vlada iznositi poluistine, navodno će zabraniti štrajk sudskom odlukom’

NEZADOVOLJNI PROSVJETARI: ‘Nismo očekivali da će Vlada iznositi poluistine, navodno će zabraniti štrajk sudskom odlukom’

Sindikat osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije jučer je organizirao prosvjednu šetnju u Mostaru čime je započeo generalni štrajk u ovoj županiji, piše Hercegovina.info.

Potom je Vlada HNŽ održala konferenciju za medije na kojoj su poručili kako je njihova ponuda i veća od onoga što realno mogu učini kako se ne bi ugrozila stabilnost proračuna. Sindikat se danas oglasio tvrdnjom kako su dobili nove šamare od Vlade HNŽ, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Iznijeli su poluistine’

”Odmah nakon što je prosvjed prosvjetnih radnika završio, od novinara smo saznali da ih je Vlada HNŽ-a pozvala na press u 13 i 30. Odmah smo znali da će na toj press konferenciji ponavljati kako je njihova ponuda veća od maksimalnog, da će većom ponudom ugroziti stabilnost proračuna i sve ono što su i nama ponavljali na svakom sastanku. Međutim, nismo očekivali da će iznositi poluistine kao što je podatak da im nismo poslali službeno da ne prihvaćamo ponudu”, navodi u priopćenju Sindikat osnovnih i srednjih škola HNŽ.

”Svi njihovi pozivi na sastanke su pozivi telefonom i nisu službeni, ponuda koju su nam dali nije službena, pa smo i mi na taj način njima odgovorili. Dobili smo i odgovore: „Vaša odluka, poštujem! Sretno dalje!  „U redu, hvala na informaciji. LP“ Reći danas da je naš odgovor izlazak na ulice i da iz medija znaju za štrajk je daleko od istine, jer su o tome službeno obaviješteni još u svibnju. Ovo je samo način da javnost okrenu protiv nas i pokažu da mi radimo nešto kako ne treba. U svakom istupanju u medije ističemo da je napravljen pomak i da su neki naši zahtjevi ispunjeni, nemamo problem pohvaliti ono što je urađeno, a dobro je, kao što je oko 200 natječaja na neodređeno našim kolegama koji godinama rade na određeno”, navode iz Sindikata.

‘Da je tako, možda bi takva ponuda zadovoljila naše članstvo…’

”Dobro je i što smo dogovorili da se objavi Pravilnik o napredovanju, ali nije dobro što se na ovoj press konferenciji čulo da su sindikati srednjih škola krivi što već nije objavljen. Prava je istina da je sindikat izborio da u tom Pravilniku stoje postotci 5 i 8% kakvi su nekada bili, a ne prijedlog od 3 i 5% koji nisu ni stavljeni u Pravilnik. Istina je da smo ovim posljednjim pregovorima dogovorili i vraćanje upravo onih kojima su zvanja mentora i savjetnika oduzeta, o čemu ranije nisu htjeli ni razgovarati. Rečeno nam je da je ponuđeno povećanje od 5% od 1. 10. 2024. i minimalno 5% od 1. 1. 2025. godine, što također ne odgovara istini, jer da je tako možda bi takva ponuda zadovoljila naše članstvo. Nakon što je u medijima objavljeno da je ponuda dva puta po 5%, naši članovi nas zovu i pitaju je li to nova ponuda. Istina je da je prva ponuda od 5% od 1. 1. 2025. samo pomjerena na 1. 10. 2024. a od 1. 1. 2025. bi se na taj postotak dodalo nešto ako bude veći priljev sredstava”, priopćeno je iz Sindikata.

‘Izjave nisu dobronamjerne’

”Ovakve izjave nisu dobronamjerne, kao što nije ni ona u kojoj su rekli da se, ako ne prihvatimo ponudu, teret za odgojno-obrazovni proces nama stavlja na leđa. Mi im ponavljamo da taj teret i jest na našim leđima i da smatramo da zaslužujemo više od svih drugih koji se bave obrazovanjem i zaposleni su u raznim agencijama, institutima, zavodima i ministarstvima, a bolje su plaćeni od nas”, stoji u priopćenju Sindikata.

Zahtjev za zabranu štrajka?

”A da šamarima nije kraj govori i neslužbeni podatak da je na sud stigao zahtjev za zabranu štrajka, čime nam se „između redova“ prijeti od prvog sastanka. Ako je to istina i ako nas nezadovoljne vrate u učionice političkom sudskom odlukom, neće za obrazovanje učiniti ništa dobro, iako u svakoj prilici ističu koliko nas cijene. Bit će to njihova pirova pobjeda, pa ih podsjećamo na Pirove riječi: ‘Još jedna takva pobjeda i mi smo izgubljeni”’, zaključuje Sindikat osnovnih i srednjih škola HNŽ.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar