Nije ni počela raditi, a već “pukla” većina u FBIH, je li moguće formiranje nove većine

Nije ni počela raditi, a već “pukla” većina u FBIH, je li moguće formiranje nove većine

Većina u Federaciji ‘sklepana’ je kako je već i pticama na grani ali još je jasnije svima bilo kako će ona teško funkcionirati iole dulje razdoblje.

Iako je nova većina i nova vlast na svoje pozicije došle uz veliki sponzorstvo velikog dijela međunarodne zajednice vrlo je moguće da će sve vrlo brzo ‘puknuti’. Ako već nije, što mnogo analitičari upozoravaju.

Naime, sljedećeg tjedna se navršavaju dva mjeseca od formiranja nove Vlade FBiH i isto toliko vremena kako nije održana nijedna sjednica Parlamenta FBiH. Sama ta činjenica dovoljno govori o tome da ionako tanka većina od 50 ili 51 zastupnika (od ukupno 98) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije koherentna i ne može funkcionirati.

Niti Vlada FBiH se nema mnogo čime pohvaliti ali i da ima i to bi bilo uzalud jer bez Parlamenta FBiH nema novih zakona, reformi…

Slaba većina

Problema u novoj većini, kako se službeno i neslužbeno saznaje, je mnogo, a sam lider HDZ-a BiH Dragan Čović je istaknuo kako nije zadovoljan dinamikom nove vlasti.

Predstavnici sarajevske ‘trojke’ (SDP, NiP, NS) više se bave sami sobom i ljubomornim čuvanjem udobnih fotelja vlasti i ‘pljuvanjem’ oporbe. A oni koji im drže vlast postaju toliko gramzljivi da je to gotovo nevjerojatno.

Tako Arnel Isak, koji je digao ruku za novu Vladu FBiH samo zbog toga jer je njegov otac Ramo postao ministar unutarnjih poslova (a koji je pravomoćno dva puta osuđivan), sada želi i sam u fotelji Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Dio nove većine ga već javno podupire, ostatak ‘trojke’ kako je njima već znano šuti i čeka da splasne bijes javnosti kako bi onda digli ruke za Arnela Isaka. I nakon toga bez ikakvog ustručavanja napadati druge kako su skloni korupciji, nepotizmu, klijentelizmu, izostanku meritokracije.

Zbog ovog ali i mora drugih primjera u kojima je ‘trojka’ pogazila sve principe i uzuse normalne, demokratske vlasti raste nezadovoljstvo i njihovih zastupnika i izaslanika. Neki su već javno izrazili veliko nezadovoljstvo da se uopće priča o imenovanju Arnela Isaka, kao i prijedlogu da Marin Vukoja ide u Ustavni sud BiH.

Zbog toga sjednica nema, a veliko je pitanje ima li uopće više većine. Zbog velikog interesa velikog dijela međunarodne zajednice da se SDA pod svaku cijenu udalji od vlasti i dalje se o prekompenzaciji vlasti tek šapuće.

Nova većina?

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević gostujući na BHRT kazao je kako se čuje sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Razgovaramo o procesima u državi, šta se dogodilo, šta se događati i šta očekujemo da će se dešavati”, rekao je Ogrešević.

Istaknuo je da će Nermin Nikšić imati težak premijerski mandat, a da ni novoj većini u Parlamentu FBiH neće biti lako te da je očigledno da već sada imaju probleme.

“Moguće je da se formira nova većina u Parlamentu FBiH. U njemu ima 98 zastupnika, vrijeme je dugo. Svašta će se događati”, poručio je Ogrešević.

I dok bi se u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH priča s novom većinom mogla vrlo lako provesti ukoliko HDZ BiH na to pristane, pitanje je kako bi stvar išla kroz Dom naroda, naročito kada je u pitanju Klub Srba i Ostalih. Uz to, SDP-ovac Igor Stojanović je potpredsjednik FBiH.

Zbog kompliciranosti procedura, kao i beskompromisnom borbom za fotelje za koje su spremni na apsolutno sve, realnije je kako se ova Vlada FBiH neće srušiti. Ali još je izglednije kako aktualne vlasti neće funkcionirati, kako će jedni druge ucjenjivati, a najdeblji kraj izvući narodi i svi žitelji ove zemlje.

Izvor: Dnevni.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar