Nije problem zaduživanje Vlade FBiH nego gdje se taj novac troši

Nije problem zaduživanje Vlade FBiH nego gdje se taj novac troši

Dug Federacije posljednjeg dana prošle godine iznosio je šest milijardi i 91 milijun maraka. Ako je suditi prema godišnjem planu zaduživanja Vlade Federacije, taj dug bi do kraja 2024. trebao porasti za 538 milijuna maraka. Struka apeluje – umjesto socijalnom, okrenimo se investiciono-produktivnom zaduživanju.

Vlada Federacije BiH donijela je odluku da putem emisije obveznica građane zaduži za novih 40 miliona maraka. Na ovaj način se vlast od početka godine zadužila za više od 300 milijuna maraka. I tu neće biti kraj. Godišnjim planom zaduživanja, koji je Vlada Federacije usvojila početkom juna, planira se još veći rast duga. Kako se navodi u ovom dokumentu, pod pretpostavkom stopostotne realizacije Godišnjeg plana zaduživanja za 2024., ukupan dug u Federaciji na kraju ove godine, u odnosu na prošlu, porastao bi za gotovo devet posto, odnosno iznosio bi 538 milijuna KM. Time bi ukupan dug Federacije na kraju godine trebao iznositi šest milijardi i 629 milijuna maraka, što bi predstavljalo više od 20 posto BDP-a.

„Nije problem u samom procesu zaduživanja nego gdje se taj novac od zaduživanja troši i da li će tako moći i do kada se dešavati. Jednostavno, linearan način tog trenda nije održiv u dugom roku jer uglavnom se krpe budžetske rupe i daju se socijalna i druga davanja što nije investicija i ne daje novostvorenu vrijednost koja će proizvesti i novi novac“, objašnjava Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Na rast deficita u budžetima bh. entiteta upozorili su nedavno iz MMF-a. Međutim, na rezanje budžetskih troškova, čini se, nitko ni ne pomišlja. Ekonomisti upozoravaju da je krajnje vrijeme da se, umjesto prema socijalnom, okrenemo ka investiciono-produktivnom zaduživanju.

Šain upozorava da su zaduživanja proteklih decenija imala socijalni, a ne investicijski karakter: „Ako bi se tako nastavilo, mi možemo doći u velike probleme kod vraćanja takvih sredstava jer – sve prođe kroz stomak, a nema novostvorene vrijednosti“.

„Na moju veliku žalost, oni koji su kritizirali RS zbog ubrzanog zaduženja, sad to isto rade. Ova vlast u Federaciji ništa još nije uradila reformski, nijedan ozbiljan zahvat, a prošle su dvije godine od izbora i nijedno obećanje ja nisam vidjela da je ispunjeno“, kaže ekonomska ekspertica Svetlana Cenić.

Kupuje li Vlada novcem od kredita socijalni mir, krpi budžetske rupe, sprema teren za lokalne izbore ili će novac biti usmjeren na nešto drugo, možda kapitalne projekte – pokušali smo saznati u Vladi i Ministarstvu financija. Do zaključenja priloga nismo dobili pojašnjenje iz resornog ministarstva na što će vlast potrošiti više od 300 miliona maraka kreditnih sredstava.

Izvor: federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar