NIŠTA OD MILIJARDU EURA: Bosna i Hercegovina zbog bizarnog razloga ostala bez europskog novca

NIŠTA OD MILIJARDU EURA: Bosna i Hercegovina zbog bizarnog razloga ostala bez europskog novca

Izaslanstvo Evropske unije u BiH potvrdilo je za Avaz da vlasti Bosne i Hercegovine nisu uspjele postići unutarnji dogovor o reformama koje su neophodne kako bi pristupila fondovima iz programa Plana rasta Europske unije.

To znači da naša država ostaje bez oko milijardu eura

“Vlasti Bosne i Hercegovine dostavile su Europskoj komisiji nacrt cjelovite Reformske agende, koja je neophodna osnova za sudjelovanje u Planu rasta za zapadni Balkan. Europska komisija je pripremila svoju ocjenu nacrta Reformske agende BiH i svoje komentare prenijela vlastima u BiH, tražeći da se provedu određene revizije. Međutim, 16. srpnja, vlasti BiH su obavijestile Komisiju da u nedostatku političkog konsenzusa nisu u poziciji da podijele finalizirani tekst”, potvrđeno je iz Delegacije EU.

Podsjetili su da prva rata Plana rasta može biti isplaćena tek nakon što Europska komisija i Bosna i Hercegovina formalno usuglase Reformsku agendu.

“Neusvajanje Reformske agende u skladu s komentarima Komisije imat će posljedice. Za razliku od drugih partnera u regiji, Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuvjetnu ratu predfinanciranja predviđenu za isplatu nakon ljeta, u vrijednosti od sedam posto, čime će propustiti značajnu priliku za rano financiranje. Ovo je propuštena prilika i nadamo se da će se vlasti BiH uskoro uspjeti dogovoriti”, istaknuto je iz Delegacije EU.

Bez odlaganja

Poručeno je da Europska komisija nastavlja rad s vlastima, podržavajući završetak posla po potrebi i raduje se dobivanju Reformske agende nakon što bude politički prihvaćena.

“Komisija će je zatim, bez odlaganja, ocijeniti, kao što je to bio slučaj s ostalim partnerima, s ciljem njegovog konačnog usvajanja što je prije moguće”, naglasili su iz Delegacije EU.

Plan rasta je podržan novim financijskim instrumentom – Fondom za reformu i rast za zapadni Balkan – u vrijednosti do 6 milijardi eura u grantovima i zajmovima za cijelu regiju.

Ukoliko neka od država ne dostavi Plan reformi ili ga ne provodi kako je zapisala, planirani novac će biti usmjeren državama koje provode reforme.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing