Novi ustavni sudac bez dana sudnice, većinu karijere proveo kao tajnik i stručni suradnik

Novi ustavni sudac bez dana sudnice, većinu karijere proveo kao tajnik i stručni suradnik

Marin Vukoja novi je sudac Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odlučila je parlamentarna većina u bh. entitetu FBiH. Od stranka okupljenih u Trojku te koalicijskih partnera HDZ BiH samo Damir Mašić iz SDP-a BiH nije podržao ovo imenovanje.

Vukoja je rođen 28. rujna 1973. godine u Širokom Brijegu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Mostaru do ožujka 1998. godine. Stručni upravni ispit je položio 2000. godine, pravosudni ispit 2007. i odvjetnički ispit je položio 2010. godine, piše N1.

Do travnja 1998. godine radio je kao stručni suradnik u Stručnoj službi Skupštine Zapadnohercegovačke županije (ŽZH). Nakon toga je bio voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe Skupštine ŽZH do veljače 2003. godine.

Kasnije je postao tajnik Vlade ŽZH gdje se zadržao do rujna 2007. godine pa je do 2015. godine radio kao tajnik Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Njegovo imenovanje izazvalo je brojne kontroverze pa i između ostalog što nikada nije bio sudac, a iz oporbenih redova SDA, DF-a i Stranke za BiH Vukoju su povezivali sa HDZ-om BiH.

Budući da mandat ustavnog suca traje do umirovljenja, predviđa se da bi Vukoja na poziciji ustavnog suca mogao provesti čak 19 godina.

Njegova povezanost sa HDZ BiH je jasna i nedvojbena, osim što je bio kandidat ove stranke za Dom naroda PS BiH, gdje je bio na listi sa Draganom Čovićem.

Treba ipak spomenuti i dvoje sudaca Ustavnog suda koji su u prethodnom razdoblju izravno iz stranke SDA zasjeli na sudske klupe, Sedina Ćemana i Mirsada Palavrić, oko čijih se imenovanja nije podizala ovolika bura kao oko Vukoje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar