Nutricionisti upozoravaju na hranu koja povećava rizik od moždanog udara
Kada razmišljamo o zdravlju mozga, rijetko ga povezujemo sa srcem. No upravo srce, svojim neprekidnim pumpanjem krvi, opskrbljuje mozak kisikom i hranjivim tvarima bez kojih ne može funkcionirati. Kada dođe do moždanog udara, bilo zbog začepljene ili puknute krvne žile, ta opskrba prestaje, a posljedice mogu biti trajne i ozbiljne.
Dobra vijest je da se većina moždanih udara može spriječiti, a pravilna prehrana jedan je od najvažnijih koraka koje možemo poduzeti.
Što šećer ima s tim?
1. Uzrokuje upale
“Kronična upala može oštetiti krvne žile, potaknuti stvaranje plaka i uzrokovati sužavanje ili otvrdnuće arterija, što sve povećava rizik od moždanog udara”, objašnjava nutricionistica Roxana Ehsani.
2. Povećava razinu šećera u krvi
Prevelik unos šećera može uzrokovati velike oscilacije šećera u krvi koje oštećuju krvne žile. Istraživanja pokazuju da svaki porast unosa kalorija iz dodanih šećera za 5 posto povećava rizik od moždanog udara za 10 posto. Najveći rizik dolazi iz slatkih napitaka, piše EatingWell.
3. Povezan je s nezdravim mastima
Kolačići, peciva i slične slastice često sadrže i zasićene masti koje povisuju loš (LDL) kolesterol, objašnjava dijetetičarka Patricia Kolesa. Uz to, siromašne su vlaknima, što dodatno povećava rizik od srčanih i moždanih problema.
Što jesti za zaštitu srca i mozga?
Vlakna
Topiva vlakna iz zobi i ječma pomažu u izbacivanju lošeg kolesterola iz tijela i štite krvne žile.
Manje soli
Previše natrija podiže krvni tlak, glavnog neprijatelja mozga. Većina soli dolazi iz gotove hrane, zato čitajte deklaracije.
Omega-3 masne kiseline
Masne ribe poput lososa, skuše i sardina smanjuju upalu, snižavaju trigliceride i podupiru zdrav krvni tlak.
Kalij
Neutralizira učinke natrija i snižava tlak. Osim u bananama, nalazi se u grahu, avokadu, lososu i zelenom lisnatom povrću, piše index.