Odnosi u Ukrajini postaju sve napetiji, hoće li Zelenski smijeniti najpopularnijeg generala

Odnosi u Ukrajini postaju sve napetiji, hoće li Zelenski smijeniti najpopularnijeg generala

Britanski Guardian objavio je informacije kako je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio od najvišeg vojnog zapovjednika Valerija Zalužnog da podnese ostavku. Ipak, to se nije dogodilo, a Zalužni će zbog toga najvjerojatnije biti smijenjen.

Tenzije između Zalužnog i Zelenskog tinjaju već sedmicama usred neuspjeha ukrajinske kontraofanzive. Ipak, informacija da bi Zalužni mogao biti protjeran šokirala je mnoge.

Ukrajinski opozicionar Oleksij Gončarenko izjavio je za Guardian kako je Zelenski zatražio od Zalužnog da podnese ostavku, ali da je on to odbio učiniti.

“Lično, mislim da je ovo loša ideja. Među njima nema suštinskih pitanja, ali ured Zelenskog je zabrinut zbog toga što je Zalužni davao političke izjave, a ne vojne”, poručio je.

Očekivanja da bi Zalužni uskoro mogao biti protjeran pojavila su se na društvenim mrežama u ponedjeljak. Ipak, Ministarstvo odbrane Ukrajine je kratko odgovorilo na upite medija te su, bar za sada, demantirali informacije.

“Ne, to nije tačno”, poručili su

Gončarenko ističe kako bi Zelenski vrlo brzo mogao smijeniti Zalužnog, a u tom procesu mu je potrebna i podrška ministra odbrane.

Njegova zamjena najvjerojatnije bi bio Kiril Budanov, šef ukrajinske vojno-obavještajne službe.

“Nije jasno kako bi izgledala alternativna vojna strategija s obzirom na učvršćene položaje Rusije na prvoj liniji fronta. Ukrajinska kontraofenziva nije uspjela probiti ruske linije, a kritike se najviše odnose na to da je napad usmjeren na previše tačaka. Ipak, čini se kako spor između predsjednika i generala političke prirode”, piše The Guardian.

Ukrajinski general slovi za jednu od najpopularnijih ličnosti u Ukrajini, a njegov status često je iritirao Ured predsjednika.

Zelenski je u novembru 2023. godine upozorio generale da ne ulaze u politiku.

“To bi bila ogromna greška ako komandanti koji vode rat imaju na umu da će se sutra baviti politikom ili izbornim procesom. Uz svo poštovanje prema generalu Zalužnog, postoji potreba za apsolutnim razumijevanjem hijerarhije”, poručio je prvi čovjek Ukrajine.

U decembru 2023. godine objavljene su i ankete koje su pokazale kako bi Zalužni u predsjedničkoj utrci bio najozbiljniji protukandidat Zelenskom što je svakako još jedan od razloga za brigu unutar ureda aktuelnog predsjednika Ukrajine.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar