Oni koji najviše trebaju pomoć i koji najviše rade, neće dobiti ništa

Oni koji najviše trebaju pomoć i koji najviše rade, neće dobiti ništa

Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici je na prijedlog Ministarstva financija donijela uredbu kojom se zbog inflatornog rasta cijena, uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca u maksimalnom iznosu 2.250 KM.

Poslodavac na osnovu uredben može izvršiti isplatu u maksimalnom iznosu (2.520 KM) ili u manjem od navedenoga – prema svojoj procjeni. Novac se može isplatiti u razdoblju od dana stupanja na snagu uredbe do 30. lipnja naredne godine.

Pozdrav iz Udruge poslodavaca

Udruženje poslodavaca Federacije BiH kao i kao Savez samostalnih sindikata BiH izrazili su zadovoljstvo uredbom, uz poruke kako su dijelom uvažani zahtjevi poslodavaca i sindikata i iz realnog sektora. To je, smatraju, rezultat njihovih aktivnosti i lobiranja tijekom cijele godine.

– Naravno, da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plaća radnicima do 400 KM, s minimalnom uplatom poreza i doprinosa realiziralo tijekom ove godine, kako smo tražili. Pozivamo sve članice, ali i poslodavce koji nisu učlanjeni u UPFBiH da s isplatama neoporezivog dijela plaće krenu već u veljači naredne godine, poručili su iz UPFBiH.

Ekonomski ekspert Admir Čavalić smatra kako je Vlada ovu uredbu mogla izglasati i prošle godine. Brine ga rok od šest mjeseci koji je dat poslodavcima.

– Ovako će izostati pritisak na vlast i bojim se da smo izgubili 2024. ako govorimo o reformama. Nakon što prođe šest mjeseci, možda dobijemo fiskalne zakone u parlamentu, pa se isti eventualno usvoje sredinom ili krajem godine. Nakon toga Porezna uprava FBIH treba šest do dvanaest mjeseci da se sve pripremi, a čime bismo vjerojatno dočekali sredinu ili u gorem slučaju kraj 2025, što je kasno, objasnio je.

To nije prava socijalna politika

Vlada FBiH, ističe, napokon odgovara na ekonomske izazove, međutim skromno i bez inovacija u odnosu na ranije mjere. Tvrdi da bi bilo bolje da su izvršene minorne intervencije na dva zakona što bi omogućilo veće plaće.

– Riječ je o identičnoj mjeri onoj od prošle godine, izuzev što je iznos veći. Smatram da je dobro da postoje takve mjere, ali da bi bilo još bolje da smo to riješili kroz temporalne izmjene zakona, da 400 KM višu plaću osiguramo sve dok se ne usvoje fiskalne reforme. Još bolje bi svakako bilo da smo izmijenili dva fiskalna zakona i spustili zbirnu stopu doprinosa na ispod 30 % pa da imamo institucionalno i dugoročno rješenje, kazao je.

Smatra da se uredba može tumačiti i politički na način da Vlada priznaje da neće izvršiti ranije obećanje u vezi minimalne plaće od 1.000 KM, odnosno da neće rasteretiti gospodstvo spuštanjem zbirne stope doprinosa.

Uredbu nepoštenom smatra predsjednik Udruge Futura iz Mostara Marin Bago. On kaže kako će ponovno uredbom profitirati oni koji bolje žive, dok će kako je rekao oni koji žive teško i s ovom uredbom ostati “na vjetru”.

– Smatram da se socijalna politika prebacila na leđa poslodavaca. Oni nisu ti koji bi morali i trebali voditi socijalnu politiku. Vjerujem da će država isplatiti pomoć proračunskim korisnicima, to će vjerojatno uraditi i jaki i moćni poduzetnici, dok će ostali ostati na vjetru. To nije ravnopravno, nije ni u redu. Socijalna politika se ne vodi na takav način. Nije pošteno, ni pravedno, ni socijalno. Oni koji najviše trebaju pomoć, oni koji najviše rade, oni koji su najviše ugroženi neće dobiti ništa. Mali poduzetnici su potpuno zanemareni, a na njima počiva društvo, rekao je Bago.

/Izvor: Dnevni.ba N. K./

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar