OPĆINA PROZOR-RAMA: Načelnik Ivančević započeo pregovore s Elektroprivredom HZHB

OPĆINA PROZOR-RAMA: Načelnik Ivančević započeo pregovore s Elektroprivredom HZHB

Dio današnje rasprave na sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama bilo je i Izvješće o izvršenju Proračuna općine Prozor-Rama za razdoblje 1.1. do 30.6. 2023.godine. O razlici u planiranim i izvršenim sredstvima Proračuna govorilo je nekoliko vijećnika, a odgovor je uputio načelnik općine dr. Jozo Ivančević. 

Veći dio sredstava navedenih u Proračunu i izvršenje ovise upravo u uplatama Elektroprivrede po donesenim tužbama, a koje se ne uplaćuju redovno.

“Jučer sam bio u razgovoru i dogovoru dolje na sastanku s Elektroprivredom HZHB i vidim maloprije pitanja što su vijećnici o izvršenju Proračuna za šest mjeseci. Istina, istina da se kasnilo oko nekih stavki, da nismo imali sredstava, a to je bilo i očekivati. Znajući da su presude trebale biti riješene u petom-šestom mjesecu. Međutim, to je bilo prolongirano cijelo ovo ljeto. Tek je sad, mislim 13. 9. završena presuda u korist Općine Prozor-Rama. To su one stare presude, to je po redu četvrta. Sad ide i peta. Onda smo, vis-à-vis cijele te priče, tih presuda, jučer je zvao generalni direktor. Bio sam dolje na sastanku, onda smo na neki način, i oni su insistirali, da se u cijelosti plati i četvrta presuda. Da se ne čekaju daljnje kamate, a onda ide sljedeća tužba. Mislim da je negdje oko 16. 10. rasprava, zakazano ročište. Oni su onda vidjeli da im se gomilaju kamate, normalno. Vidjet ćete ovdje koliko će imati kamata na tu tužbu od četiri milijuna glavnice, morat će platiti kamate. Onda su htjeli da se ta peta tužba sve u paketu završi i da se, na neki način, izvrši realizacija. Da odustanemo u petoj tužbi od kamata, ali oni će platiti po onom osnovu 31,4”, kazao je Ivančević tijekom današnjeg obraćanja vijećnicima.

Načelnik je dodao kako je Općina prihvatila da se napravi jedan Prijedlog Zaključka kojim bi se informiralo Općinsko vijeće kako bi dalo suglasnost, ciljem da se ide u paketu s uplatama. Ivančević ističe kako je prijedlog s uplatama bez kamata upućen i tijekom prijašnjih tužbi, ali nije naišao na razumijevanje Elektroprivrede.

“Dolje je došao i novi direktor. Zahvaljujem javno i ovdje pred vama na gostoprimstvu i razumijevanju, jer čovjek je shvatio da se tolike kamate Općini Prozor-Rama plaćaju, vis-à-vis tog obeštećenja. Mislim da je to za pohvalu i da se davno to moglo pozitivno riješiti i zato kroz ove naše Proračune, sada i one ranije, nismo mogli točno balansirati i točno precizirati neke stvari. Zašto se nije platilo ovo, zašto nije stipendija, regres… Bit će to sve plaćeno”, zaključio je Ivančević te dodao da neke stvari kasne zbog raznih opstruiranja iz Mostara, posebno prema Općini Prozor-Rama, gdje je uključena i politika.

Načelnik općine vijećnicima je predstavio Zaključak s jučerašnjeg sastanka s Elektroprivredom HZHB te zatražio očitovanje. Vijećnici su Prijedlog Zaključka izglasali s  12 glasova ZA, 3 glasa PROTIV i 1 glas SUZDRŽAN.

Ivančević je također najavio novu tužbu za univerzalnu struju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar