Orezivanje biljaka u ožujku te koje pravilo treba slijediti

Orezivanje biljaka u ožujku te koje pravilo treba slijediti

Orezivanje je ključno za kontrolu rasta, definiranje oblika, stvaranje cvjetanja/plodnih grana za sljedeću sezonu i vjerojatno je najvažnije za uklanjanje mrtvih, oštećenih ili bolesnih područja biljke. Da bi se orezivanje učinkovito sprovelo, mora se obaviti u pravo vrijeme – to zavisi od sorte biljaka – i jednom pravilu. – piše Agrosavjet.com
Kada, šta i kako orezati ovog mjeseca
Alat koji se najčešće koristi za orezivanje je mimoilazni rezač grana koji ima dva noža koja klize jedan preko drugog, što omogućuje oštar i precizan rez u blizini stabljike ili korijena. On uzrokuje minimalnu štetu na stabljici, pa je najprikladniji za rezanje grana živih biljaka i lakših zadataka poput rezanja cvijeća. Za biljke s mekim stabljikama, vrtlari mogu koristiti kuhinjske škare, ali opet, pobrinite se da su čiste.
Prva polovina ožujka najbolje je vrijeme za orezivanje grmlja i penjačica, koji će potaknuti novi rast. Jednom kada naučite glavna načela orezivanja, to će uveliko olakšati zadatak vrtlarstva.
U grupu koju je potrebno sada orezati ulaze: klematis, glicinija, ruža i trubice (Campsis radicans) te grmovi poput drijena i crne zove. Ovo je važno za poticanje novih izbojaka.

Znamo da orezivanje može prouzročiti anksioznost, ali postoji samo jedno pravilo koje treba slijediti. Režite do nečega, može to biti sporedna grana ili pupoljak.

Glicinija i klematis

Nakon što je vaša penjačica stvorila zdravu i snažnu granu u prvih par godina, uz pomoć dvostrukog reza, treba potaknuti kratke izdanke na kojima će se razviti cvjetovi. Do sredine zime, ali ne za mraza, slijedi rez, kod kojeg se svi pokrajnji, izdanci podrezuju za dva do tri pupa. Ovi izdanci sadrže cvjetne izdanke za nastupajuću sezonu. Dobro i zrelo drvce cvjetat će uvijek na najraskošnijem i najsunčanijem mjestu, stoga odaberite sunčane zidove, i druga topla i svjetla mjesta za razvoj ovih penjačica.

Ruže penjačice

Kod ruža penjačica koje često cvjetaju, potrebno je u proljeće podrezati starije izdanke sa zadebljalim drvenastim granama i to odmah iznad tla. To će podstaknuti rast i redovno podmlađivanje. Istovremeno je potrebno uklanjati bolesne i mrtve dijelove biljke. Zato potkratite pokrajnje izdanke za 2 do 4 pupa. To će pospješiti grananje novih izdanaka na kojima će se razviti cvjetovi. Nakon prvog cvjetanja, možete podrezati ocvale izdanke. Na taj će način snaga otići u nove cvjetove.

Campsis radicans – trubice

Campsis zahtijeva jednom godišnje radikalni rez. Zimi ili u rano proljeće potrebno je dugačke pokrajnje i prošlogodišnje izdanke potkratiti za dva do tri pupa. Tanke i slabo razvijene izdanke koji su nakon jakog mraza ionako stradali, potpuno odstranite. Ostavite snažni drvenasti izdanak koji će u ljeto potjerati snažne i cvjetovima bogate pokrajnje izdanke.

Osim toga, ne brinite se nepotrebno zbog pupoljaka. Izrežite pošteno ili, nemojte uopćte rezati. Bilo kako bilo, biljka će gotovo sigurno biti u redu.

Iako biljke neće umrijeti ako ih ne orežete, na kraju će izgledati vrlo neuredno, ometajući cjelokupni izgled vrta.

Također, ako biljka ima neku bolest i nije orezana, riskirate zdravlje svi okolnih biljaka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing