• Osam vrsta hrane s čudesnim svojstvima koja nas štite od bolesti – pa čak i raka
  • Osam vrsta hrane s čudesnim svojstvima koja nas štite od bolesti – pa čak i raka
  • Osam vrsta hrane s čudesnim svojstvima koja nas štite od bolesti – pa čak i raka
  • Osam vrsta hrane s čudesnim svojstvima koja nas štite od bolesti – pa čak i raka

Osam vrsta hrane s čudesnim svojstvima koja nas štite od bolesti – pa čak i raka

Istraživanja su pokazala da antioksidansi neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala, ali i smanjuju oksidativni stres kao posljedice neurednog načina života, a koji je povezan s bolestima srca, rakom i neurodegenerativnim bolestima.

Antioksidansi su tvari koje štite organizam od djelovanja slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanične strukture i pridonijeti razvoju bolesti kod čovjeka, piše Punkufer.hr

Istraživanja su pokazala da antioksidansi neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala, ali i smanjuju oksidativni stres kao posljedice neurednog načina života, a koji je povezan s bolestima srca, rakom i neurodegenerativnim bolestima.

Manji dio antioksidansa tijelo samo proizvodi – poput recimo moćnog glutationa koji je sastavljen od tri aminokiseline cisteina, glutamina i glicina. Ipak, većinu antioksidansa uzimamo kroz hranu. Pogledajmo zato koji svi važni antioksidansi postoje i u kojoj hrani ih možemo pronaći

Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina snažan je antioksidans koji ima ključnu ulogu u osnaživanju imuniteta tijela, sintezi kolagena, normalnom funkcioniranju živčanog sustava i stvaranju energije.

Voće je odličan izvor vitamina C, a posebno agrumi poput limuna, grejpa i naranča, bobičastog voća poput crnog ribizla ili, pak, šipka ili kivija. Velike količine vitamina C možete naći i u svježim paprikama, kiselom kupusu, peršinu – pa čak i brokuli.

Imajte na umu da je vitamin C osjetljiv na toplinu pa je najbolje ova namirnice jesti sirove ili s minimalnom termičkom obradom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar