Otkriven identitet glavnog teroriste u Beču

Otkriven identitet glavnog teroriste u Beču

Policija Austrije objavila je identitet jednog od osumnjičenih za planiranje terorističkih napada na koncert Taylor Swift u Beču.

Riječ je o 19-godišnjem Beranu Aliji čiji su roditelji podrijetlom iz Makedonije.

Kako se doznalo, 25. srpnja dao je otkaz na poslu i rekao: ‘Imam velike planove za dalje.‘

U tom je trenutku bio već radikaliziran te je zajedno sa supočiniteljima imao konkretan plan za napad koji se trebao dogoditi u četvrtak ili petak, prenosi Jutarnji.

U pretresu njegove kuće pronađene su mačete, noževi, detonatori, kablovi za paljenje te 21 tisuća krivotvorenih eura.

‘19-godišnjak je noževima, mačetama i automobilom htio izazvati krvoproliće ispred stadiona i na kraju se raznijeti. Bio je u kontaktu s ostalom dvojicom osumnjičenih pomagača, od kojih je jedan radio na osiguranju koncerta‘, rečeno je na konferenciji za medije.

Stadion pretražuju policijski psi, no zasad nisu ništa našli.

Kako je ranije objavljeno, danas su uhićene dvije osobe zbog sumnje da su planirale terorističke napade na velike događaje u okolici glavnog grada Austrije.

Ranije je ravnatelj austrijskog ureda za javnu sigurnost, Franz Ruf, rekao da je u srijedu ujutro u Ternitzu u pokrajini Donja Austrija, uhićen 19-godišnji austrijski državljanin. Dodao je da se drugo uhićenje dogodilo u Beču to poslijepodne, ali nije iznio više detalja o osumnjičeniku.

‘Prema onome što je pokazao dosadašnji tijek istrage, dvojica osumnjičenika su se radikalizirala putem interneta, rekao je Ruf.

19-godišnjak je početkom srpnja ‘prisegnuo na vjernost‘ takozvanoj Islamskoj državi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar