Pčelari ne miruju ni u prosincu: Najveći neprijatelj pčela zimi nije hladnoća, već vlaga

Pčelari ne miruju ni u prosincu: Najveći neprijatelj pčela zimi nije hladnoća, već vlaga

Dok se priroda “tone” u zimski san, pčelari ne miruju. Prosinac je mjesec pažljivih priprema, inspekcija i strateškog planiranja koje će odrediti sudbinu košnica u nadolazećoj godini.

Za većinu ljudi je ovaj mjesec vrijeme blagdana, odmora i zabave. Naravno i za njih, no čak i u najhladnijim danima, njihov posao oko ovih vrijednih živih bića nikad ne prestaje. Iako pčele provode većinu vremena u zimskom klupku, održavajući temperaturu košnice, pčelari imaju ključne zadatke koji će osigurati preživljavanje i buduću produktivnost, piše Agroklub.com

“Prosinac je mjesec zaštite“, ističe nam uz kavicu Ivan Horvat, iskusni hobi pčelar s 25 godina staža iz okolice Varaždina. “Najveći neprijatelj pčela zimi nije hladnoća, već vlaga. Hladnoća je u neku ruku čak i dobra, korisna, mi provjeravamo jesu li košnice dobro izolirane i bez rupa, funkcioniraju li ventilacijski otvori kako treba i je li zaklon od vjetra i kiše na mjestu.”

Pčelari provjeravaju jesu li poklopci košnica dobro pričvršćeni, popravljaju eventualna oštećenja te dodaju dodatnu izolaciju ako je potrebno. Posebnu pozornost posvećuju zaštiti od miševa i drugih glodavaca koji zimi mogu potražiti sklonište u toplim košnicama. I ptice mogu poremetiti klupko, posebno djetlići, uporno kljucajući po košnicama.

Kontrola zalihe hrane

U prosincu je naravno prekasno za prihranu i hranjenje, ali ne i za kontrolu, to zna svaki pčelar. Kroz gornji dio poklopca možemo procijeniti smještaj klupka i odokativnu težinu košnice ako nemamo vagu. Ako je prelagana, znači da ima manje meda nego što smo procijenili i zajednice mogu izgladnjeti. No ako smo se držali uputa i dobro zazimili sada još ne bi trebalo biti problema oko toga.

U ekstremnim slučajevima, kada se ustanovi kritično niska zaliha hrane, možete dodati pogaču ili okvir s medom iznad letvica, ali to je rijetka i izvanredna mjera.

Mir i tišina iznad svega

U prosincu minimalno uznemiravanje je zlatno pravilo, naglašava nam Horvat. Svaki otvaranje košnice znači gubitak topline i energije pčela. Inspekcije se obavljaju samo u iznimnim slučajevima i to brzo, kada su vanjske temperature nešto više.

Obilaze pčelinjake vizualno, slušajući pčele. Uzbuđeno brenjanje može ukazivati na probleme – nedostatak hrane, vlage ili čak bolest.

Planiranje i održavanje opreme

Dok pčele miruju, pčelari koriste vrijeme za popravak i pripremu opreme za sezonu koja dolazi:

  • Čišćenje i dezinsekcija rezervnih sanduka
  • Popravak pokvarenih košnica i okvira
  • Izrada novih okvira i satnih osnova
  • Servisiranje vrcaljki i drugog pčelarskog alata

Prosinac je idealno vrijeme za edukaciju pa pohađaju predavanja, čitaju stručnu literaturu i razmjenjuju iskustva, što je jednako važno kao i praktični rad.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing