Pet godina rada za njemačku mirovinu, iznos isti kao za 15 godina u Hrvatskoj

Pet godina rada za njemačku mirovinu, iznos isti kao za 15 godina u Hrvatskoj

Premda su njemačke mirovine u prosjeku trostruko veće od hrvatskih, zato što su i plaće trostruko veće, razlika između mirovinskih primanja ipak je manja nego prijašnjih desetljeća.

Njemačka više nije obećana zemlja za strane radnike kao nekad. Sve je teže ostvariti sve veću prosječnu plaću, da bi se na temelju nje ostvarila i prosječna mirovina. Naime, prosječne mirovine u Njemačkoj trostruko su veće nego u susjednoj Hrvatskoj.

Prednost je i da se mirovina može zaraditi već nakon pet godina staža. Radeći pet godina u toj zemlji, možete zaraditi oko 190 eura mjesečne mirovine. U Hrvatskoj, raditi se mora najmanje 15 godina, nakon čega se ostvaruje otprilike jednak iznos primanja u starosti, piše Mirovina.hr.

Zaraditi mirovinu u Hrvatskoj nije lako, jer za početak morate imati najmanje 15 godina radnog staža. Aktualna vrijednost mirovine iznosi trenutnih 12,26 eura po godini staža. Jedan od faktora izračuna mirovine, takozvani AVM, raste svakim usklađivanjem pa će biti veći već od 1. srpnja s isplatom u rujnu. Ugrubo, nakon 15 godina staža vaša mirovina iznosila bi 183 eura, no to ne ovisi samo o AVM-u. U Njemačkoj, mirovina se može steći već s pet godina staža, a u tom bi slučaju iznosila otprilike kao i mirovina nakon 15 godina rada u Hrvatskoj, oko 190 eura.

Vrijednost mirovine u Njemačkoj trostruko veća

Brojni Hrvati odlazili su proteklih desetljeća na rad u Njemačku upravo kako bi tamo stekli mirovinu nakon pet godina. Tako bi si popunili radom ovdje stečenu mirovinu ili osigurali čak i jedina primanja u starosti. Premda su njemačke mirovine u prosjeku trostruko veće od hrvatskih, zato što su i plaće trostruko veće, razlika između mirovinskih primanja ipak je manja nego prijašnjih desetljeća. Najnoviji podaci pak pokazuju da se dobar dio Hrvata vraća iz Njemačke, a sve ih manje odlazi tamo na rad, što je svakako ohrabrujuća situacija za hrvatsko gospodarstvo, a samim time i mirovinski sustav u budućnosti.

Dakle, vrijednost mirovine po godini staža u Njemačkoj je trostruko veća nego u Hrvatskoj te iznosi oko 38 eura. Radite li za prosječnu njemačku plaću od oko 40.000 eura, ostvarujete pravo na jedan mirovinski bod, a za svaki mirovinski bod imate pravo na takozvanu vrijednost mirovine. U konačnici, riječ je o navedenih 190 eura. Netko tko, primjerice, ostvaruje oko 500 eura mirovine za oko 35 godina staža u Hrvatskoj, njemačkom mirovinom zarađenom kroz pet godina može si donekle olakšati život u starosti.

Prosječna plaća uvelike određuje izračun mirovine

Za razliku od hrvatske, njemačka se mirovina može ostvariti već i činjenicom da smo brinuli o djeci. Njemačka po djetetu daje tri godine radnog staža i oko 110 eura veću mirovinu, a godine brige o djetetu računaju se kao da je žena radila i uplaćivala doprinose, o čemu smo pisali ovdje. Upravo su na ovaj način mnoge Hrvatice zaradile njemačku mirovinu, dok su muževi tamo bili na radu. Hrvatska bi uskoro, prema Vladinom programu trebala uvesti godinu dana staža po djetetu, što bi po novom ulazilo i u uvjet za mirovinu, a ne samo za njezin izračun.

Podsjetimo, svota mirovine računa se tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. U svotu mirovine uračunava se i dodatak na mirovinu. Sve to u praksi ovisi o godinama staža i plaćama.

Ako su nam primanja cijeli radni vijek bila znatno ispod prosjeka, možemo očekivati najnižu mirovinu koja se računa tako da se godine staža pomnože s vrijednošću najniže mirovine, jer bi nam izračun na temelju staža i plaća bio niži od ovog zaštitnog mehanizma, o čemu više možete pročitati ovdje. Upravo je ovo sve veći problem i u Njemačkoj, jer je stranim radnicima sve teže zaraditi prosječnu njemačku plaću koja u brutu sada već prelazi 4.300 eura.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing