Plan rasta se pretvorio u plan propasti

Plan rasta se pretvorio u plan propasti

Europska unija u Bosni i Hercegovini jeste radila mnoge greške u prošlosti. Unija se nemalo puta dovela u situaciju da ne isporučuje obećano što je u zemljama kandidatima izazivalo šok i nevjericu. EU sasvim sigurno nije dovoljno uradila kako bi se u BiH uveo red – od politike, preko ekonomije, zdravstva, socijalne politike, pravosuđa…

Piše: Dragan Bradvica, [email protected]

Međutim, jasno je da nama ne može nitko pomoći ukoliko mi sami to nećemo, ukoliko se konstitutivni narodi i žitelje ne probude iz višedesetljetnog sna i počnu uzimati sudbinu u svoje ruke. Nadalje, zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu, Unija jeste ublažila čitav niz svojih principa, ali ukoliko bi ih u potpunosti maknula onda to više ne bi ni bila EU. Ukoliko nema jasnih pravila igre, pravne i ekonomske sigurnosti, zajedničkih vrijednosti ona Unija i ne treba postojati.

I kako smo to mnogo puta do sada napisali – bi li bilo tko od vas da je na mjestu Švedske, Njemačke, Luksemburga ili Danske u svoje društvo primio državu kakva je današnja BiH? Naravno da ne bi.

Bez uvjeta nema novca 

I čitavom sijasetu ublaženih uvjeta za pristupanje i povlačenjem novca iz EU aktualna vladajuća koalicija u BiH nije učinila apsolutno ništa da bi se iskoristio ovaj trenutak. Svima je jasno kako on neće trajati vječno i kako će se Unija vrlo brzo vratiti svojim strogim pravilima ponašanja. Međutim, SNSD-HDZ BiH-‘trojka’ (SDP, NiP, NS) to apsolutno ne zanima. Najbolje se to vidi na primjeru Plana rasta.

Naime, zemlje EU odobrile su ranije Plan rasta vrijedan šest milijardi eura za podršku državama zapadnog Balkana na ubrzanje reformi i ekonomski rast u regiji u okviru pristupnih napora. Našoj državi bi ukupno išlo oko milijardu eura. BiH, kako to najlošiji đaci i rade, u zadnjem je trenutku poslala Reformsku agendu Europskoj komisiji.

Međutim, do dan danas vlastodršci nisu ispunili ono što su sami napisali da hoće. Stvarni gazda BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD, jednostavno ne želi ispuniti pojedine uvjete. Prema vlastitim riječima, ne pada mu na pamet ukidanje entitetskog glasanja u državnim institucija, protiv je uvođenje jedinstvenog broja za hitne pozive na razini BiH, još uvijek opstruira izbor sudaca u Ustavni sud BiH. Isto tako, jasno daje do znanja kako ga odluke Ustavnog suda BiH ne zanimaju.

A sve ovo su uvjeti da bi BiH dobila novac. Kako ništa nismo učinili po ovim pitanjima, 70 milijuna eura biti će raspoređeno na ostale zemlje zapadnog Balkana – Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo – koje su svoju domaću zadaću ispunile.

I koliko god da je ovo udar na bh. žitelje, radi se o poštenom i dosljednom stavu, ukoliko on iz Bruxellesa ostane takav. Jednostavno nismo učili ono što smo obećali da hoćemo i nismo ni zaslužili novac. Jasno je kako su bh. političke (kvazi)elite navikle na ‘besplatan ručak’, te se nadaju kako će uvijek zbog raznoraznih geopolitičkih trzavica bez ikakvog rada i reformi uzimati novac. Tome jednostavno treba stati u kraj.

Niti narodi i žitelji ove zemlje nisu lišeni odgovornosti jer su upravo oni izabrali ovu vlast (s tim da su ‘trojkaše’ na vlast instalirali predstavnici zapadnog dijela međunarodne zajednice i visoki predstavnik u BiH).

Farsa 

A kada su sjeli u toliko željene fotelje, onda su Dodiku i Draganu Čoviću, lideru HDZ BiH, morali ispunjavati želje. Toliko je toga što su ‘trojkaši’ dali Dodiku da su ga učinili nikada politički moćnijim, čovjekom koji u ovoj zemlji diktira sve.

Grupa opskurnih, infantilnih i podkapacitiranih ljudi samo zbog fotelja je osobi poput Dodika dala kontrolu države. A onda se svi čude zbog čega ništa ne funkcionira, kako Dodik samo izvlači novac s državne razine (primjer je raspodjela novca od UNO BiH), razvaljuje sve što može u BiH, a jača RS. Tragikomično je da se prvi iščuđavaju ‘trojkaši’ time što se to događa i kako zemlja ostaje bez europskog novca. Potpuna farsa.

 

/Izvor: Dnevni.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing