Počinje testiranje mRNA cjepiva protiv raka pluća koji uzrokuje najviše smrti

Počinje testiranje mRNA cjepiva protiv raka pluća koji uzrokuje najviše smrti

Rak pluća uzrokuje više smrti nego bilo koja druga vrsta raka. Prvi put u svijetu, pacijenti s rakom sada se liječe mRNA cjepivom. Ali još je dalek put prije nego što bude spreman za tržište.

Dijagnoza raka obično je duboka promjena za oboljele

Međutim, prema trenutnoj prognozi, broj slučajeva raka u cijelom svijetu nastavit će naglo rasti do 2050. – do 77 posto, prema WHO-u. Glavni uzroci tome su pušenje, konzumacija alkohola, pretilost i zagađenje zraka. Najčešće vrste raka uključuju rak dojke, rak debelog crijeva i rak pluća. Potonji je također odgovoran za većinu smrti povezanih s rakom. Činjenica da pacijenti sada primaju cjepivo protiv raka pluća u sklopu novog kliničkog ispitivanja pokazuje da postoji napredak u borbi protiv raka. Cjepivo pd nazivom “BNT116” proizvođača BioNTech namijenjeno je liječenju raka pluća nemalih stanica (NSCLC), najčešćeg oblika bolesti.

Stanice raka neprestano se razvijaju u ljudskom tijelu. Međutim, obično ih prepoznaje i uništava imunološki sustav. Međutim, to možda neće biti uspješno. A kod pacijenata s rakom pluća, rak se često ponavlja, čak i nakon operacije ili radioterapije. Tu na scenu stupa terapeutsko cjepivo mRNA. Naziva se terapeutskim jer se ne koristi preventivno, kao na primjer u slučaju korone. Skraćenica mRNA je kratica za “messenger ribonucleic acid”.

Za razliku od tradicionalnih cjepiva, koja se temelje na inaktiviranim ili oslabljenim patogenima, mRNA cjepiva ne koriste takve patogene za imunizaciju. Tjelesne stanice opskrbljene su dijelovima genetskih informacija tumora koje su znanstvenici prethodno rekonstruirali. Ovo cjepivo stoga sadrži nacrt za specifične proteine koji su namijenjeni aktiviranju imunološkog sistema i pokretanju zaštitne imunološke reakcije. Ono što je posebno kod njega je da se za svakog pacijenta mora izraditi pojedinačno cjepivo. Za prvu testnu fazu predviđeno je oko 130 pacijenata s karcinomom pluća u različitim stadijima.

Još će proći godine prije nego što cjepiva protiv raka budu spremna za tržište

Time će se prvo provjeriti koliko se terapija podnosi i koje je doziranje optimalno. Sve se testira u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Turskoj, SAD-u, a također i u Njemačkoj. Uključeni su sljedeći njemački instituti: Institut za klinička istraživanja raka (IKF) u Frankfurtu, Sveučilišni medicinski centar Hamburg-Eppendorf, Sveučilišna medicina Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu i Sveučilišna bolnica u Kölnu. Cjepiva mRNA postale su poznata široj javnosti, posebno tijekom pandemije korone. Ali mehanizam izvorno nije bio namijenjen za korištenje u zaraznim bolestima kao što je korona.

Desetljećima se provode istraživanja mogu li se i kako cjepva mRNA koristiti kao terapija protiv raka. Krajem listopada 2023. BioNTech je izvijestio o početnim uspjesima u kliničkim ispitivanjima nove terapije raka. Razne farmaceutske kompanije, univerziteti i istraživački instituti diljem svijeta rade na cjepivima rotiv raka. Tvrtka “Curevac”, primjerice, razvija mRNA cjepivo protiv melanoma i tumora mozga.

Studija BioNTech, na primjer, ne očekuje se da će biti dovršena do 2027. Ali prvi testovi već daju razloga za nadu, piše tagesschau.de.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing