POD LUPOM: “Potrebno je onemogućiti zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom za krivična djela u oblasti izbornih prevara”

POD LUPOM: “Potrebno je onemogućiti zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom za krivična djela u oblasti izbornih prevara”

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ podnijela je inicijative za izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine s ciljem da se zatvorska kazna za izborne krađe i prevare ne može zamijeniti novčanom kaznom.

Analiza Koalicije „Pod lupom“ pokazala je da je trenutni krivični sistem nedovoljno strog i da omogućava ponavljanje krivičnih djela bez adekvatnih sankcija.

Naime, počinioci krivičnih djela u oblasti izbornih prevara mogu izbjeći zatvorsku kaznu do godinu dana tako što je zamijene novčanom kaznom. Ova praksa ne samo da je nepravedna, već je i opasna po integritet izbornog procesa u BiH. Umjesto da se suoče sa ozbiljnim posljedicama za počinjena krivična djela, počinitelji izbornih krađa su često nagrađeni blagim kaznama koje ne odražavaju ozbiljnost njihovih krivičnih djela. To potkopava povjerenje građana u izborni sistem, ali i pravosudni sistem BiH u cjelini, te otvara put za ponavljanje krivičnih djela u oblasti izbornih nepravilnosti.

Prema podacima do kojih je Koalicija “Pod lupom” došla analizirajući sudsku praksu za izborne krađe i prevare, u periodu od 2020. pa do 2023. izrečene su kazne zatvora međutim, u praksi se dešava da počinioci krivični djela ne provedu nijedan dan u zatvoru. Iako su osuđeni za prevaru pri glasanju, trgovinu utjecajem, povredu slobode odlučivanja, uništavanje izbornih isprava, falsificiranje isprava i sl., postojeći sistem je omogućio prekršiocima da prođu bez ikakvih ozbiljnijih posljedica, te da zamijene izrečenu kaznu zatvora novčanom ili da dobiju uvjetnu kaznu.

Koalicija „Pod lupom“ je stava da treba onemogućiti zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom za počinioce krivičnih djela koja se odnose na izborne krađe i prevare, kojima se narušavaju osnovni stubovi demokratije i ljudskih prava.

Iz Koalicije „Pod lupom“ naglašavaju da je Krivični zakon BiH propisao da ne postoji mogućnost zamjene kazne zatvora novčanom kaznom za počinioce krivičnih djela protiv integriteta BiH, kao i za neka druga krivična djela, te stoga krivična djela koja ugrožavaju izborni proces na svim nivoima u BiH treba tretirati na potpuno identičan način.

Strožije sankcioniranje krivičnih djela u vezi sa izborima u BiH doprinosi prevenciji budućih krivičnih djela i odvraćanju mogućih počinilaca istih, a strožija kaznena politika može itekako doprinijeti vraćanju i održavanju povjerenja građana u izborni sistem, te u pravosudne institucije na svim nivoima u BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar