Podaci objavljeni na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu uopće više nisu zaštićeni

Podaci objavljeni na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu uopće više nisu zaštićeni

Promjene se odnose na obradu i korištenje svih podataka korisnika (osobni podaci, fotografije, videozapisi, objave, komentari itd.) ove kompanije za razvoj za sada neodređene i neobjašnjene tehnologije umjetne inteligencije, a bez jasnog obavještenja svrhe i namjene razvoja takve tehnologije.

Fotografije, statusi, kao i ostali podaci objavljeni na Facebooku, Instagramu, WhatsAppu državljana Bosne i Hercegovine više nisu zaštićeni te oni nemaju ista prava kao i građani drugih zemalja, piše Večernji list BiH.

Politika poslovanja kompanije

Kako je objavila Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH, došlo je do promjena u politici poslovanja kompanija Meta Platforms, međutim, korisnike iz BiH nitko nije obavijestio o novim pravilima. Veliki problem predstavlja činjenica što korisnici iz BiH ostavljaju veliki broj podataka META platformi – od osobnih podataka do fotografija, videa, komentara, objava, statusa, informacija o pripadnost grupama…

– Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini poziva na oprez građane pri objavi osobnih podataka na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu. U prilog idu i skorije promjene koje je pokrenula kompanija Meta Platforms, Inc. (nekadašnji Facebook). Naime, kompanija Meta je 26. lipnja 2024. promijenila politiku privatnosti za svoje korisnike, a da pri tome nije obavijestila korisnike u Bosni i Hercegovini te još nekim zemljama u regiji koje nisu članice Europske unije.

Promjene se odnose na obradu i korištenje svih podataka korisnika (osobni podaci, fotografije, videozapisi, objave, komentari itd.) ove kompanije za razvoj za sada neodređene i neobjašnjene tehnologije umjetne inteligencije, a bez jasnog obavještenja svrhe i namjene razvoja takve tehnologije. Također, korisnicima iz Bosne i Hercegovine nije dana mogućnost odbijanja takve uporabe podataka. O vijestima korisnici iz Bosne i Hercegovine nisu upoznati, dok su državljani Europske unije prilikom logiranja na platforme dobili upozorenje da se politika mijenja, pa potom i opciju da podatke povuku iz planiranog treninga umjetne inteligencije – naveli su u svom priopćenju iz Agencije za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini.

Dodaju kako su mišljenja da je Meta bila u obvezi istu opciju ponuditi i korisnicima u Bosni i Hercegovini te drugim zemljama u regiji koje nisu članice Europske unije. Institucije nadležne za zaštitu osobnih podataka u okruženju suočavaju se s negativnom činjenicom da Meta nije imenovala predstavnike s kojima bi institucije surađivale. – Agencija se 29. srpnja 2024. obratila kompaniji Meta sa zahtjevom da se dostave podaci predstavnika s kojima bi mogli uspostaviti kontakt u povodu navedenog pitanja. Odgovor kompanije Meta nismo još dobili.

Očekujemo da će se u dogledno vrijeme predstavnici navedene kompanije obratiti kako bi se trajno riješio problem u vezi s informiranjem građana Bosne i Hercegovine vezano uz obradu podataka koju Meta provodi te se građanima osigurala identična prava na zaštitu osobnih podataka i privatnost kakva imaju građani Europske unije – zaključili su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH. Isti problem nastao je i s korisnicima u SAD-u jer također nemaju predstavnika u agenciji.

Manje javnih podataka

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu Saša Mrdović je za N1 komentirao kako META nije jedina te da je i kompanija X dobila upozorenje Europske unije da neovlašteno koristi podatke. Također je objasnio da, iako korisnici iz BiH nisu obaviješteni, na FB aplikaciji u podešavanjima mogu naći opciju koja im nudi mogućnost reći “ne želim da se moji podaci koriste za obučavanje vaših modela”.

“Nije ju lako pronaći, obeshrabruju vas kako biste odustali. Ali svi građani imaju mogućnost isključiti. Mislim da ostavljamo previše javnih podataka. Ne vidim toliko veliki problem u ovoj promjeni. Trebamo objavljivati manje privatnih podataka”, zaključio je Mrdović.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar