Pokrivenost organiziranim prikupljanjem otpada u općini Prozor-Rama dosegla 99 posto

Pokrivenost organiziranim prikupljanjem otpada u općini Prozor-Rama dosegla 99 posto

Općina Prozor-Rama prva je u Bosni i Hercegovini koja je izgradila sortirnicu, zajedno s kompostanom, te uspješno zatvorila deponiju. Pokrivenost prikupljanjem komunalnog otpada sada obuhvaća oko 99% naseljenih mjesta, dok preostalih 1% čine naselja s malim brojem stanovnika ili ona u kojima gotovo nitko ne boravi. Ipak, planirano je da i ta naselja budu uključena u organizirani odvoz otpada.

“Od 2008. godine Javno komunalno poduzeće ‘Vodograd’ intenzivno radi na širenju organiziranog prikupljanja komunalnog otpada. Značajni koraci su postignuti kroz realizaciju više projekata, uključujući nabavku komunalnih posuda i opreme. Do sada smo pokrili sljedeća naseljena mjesta: Prozor, Dole, Pograđe, Gmići, Ćurići, Krča, Ometale, Lapsunj, Šlimac, Družinoviće, Jakliće, Matkoviće, Ripce, Šćit, Sopot, Podbor, Ploču, Mlušu, Kovačevo Polje, Lug, Gračanicu, Gračac, Ustiramu, Rumboke, Varvaru, Orašac, Dobrošu, Blace, Brajke, Here, Uzdol, Ljubunce, Borovnice, Čališe, Paljike, Duge, Šćipe, Lizoperce, Hududsko, Tošćanicu, Malekine, Podaniš, Lokve i Gornje Krančiće. Postavljanjem kontejnera po naseljima stvoreni su uvjeti za proširenje organiziranog prikupljanja otpada, s ciljem da svaki stanovnik općine ima pristup pravilnom zbrinjavanju otpada, u skladu s ekološkim i europskim standardima. Velika financijska podrška Općine Prozor-Rama, na čelu s načelnikom Jozom Ivančevićem, omogućila je izgradnju sortirnice u Ekoparku Ponir, gdje se prikupljeni otpad odvozi i sortira. Naši dosadašnji rezultati pokazuju da smo broj jedan u BiH po količini iskorištenog otpada. Sve to postižemo uz veliki trud naših uposlenika“, kazao je Branko Burić, direktor JKP „Vodograd“ d.o.o. Prozor-Rama, za Ramski Vjesnik.

Trenutno, JKP „Vodograd“ posjeduje oko 440 kontejnera od 1100 litara, od kojih je 65 nabavljeno 1998. godine, 150 u 2013., 51 u 2017., 58 za razvrstavanje otpada u 2020., četiri kontejnera iz 2021., te 100 novih kontejnera iz 2024. godine.

Dodatno, 12 kontejnera koristi se u sortirnici za internu upotrebu. Na terenu je postavljeno i 200 kanti od 140 litara, te boksevi za karton i najlon. Nabavka ovih posuda omogućena je zahvaljujući suradnji s USAID-om, Fondom za zaštitu okoliša FBiH, organizacijom LINK i Općinom Prozor-Rama, uz učešće JKP „Vodograd“.

Projekt formiranja „zelenih otoka“ provodi JKP „Vodograd“ uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Cilj projekta je uspostaviti sustav razdvojenog prikupljanja otpada na mjestu nastanka, s naglaskom na odvajanje ambalaže od kuhinjskog otpada, kako bi se povećala iskoristivost otpada. Postavljeni su kontejneri i boksevi za specifične vrste otpada.

Eko-park sa sortirnicom i kompostanom kroz 2023. godinu preradio gotovo dvije tisuće tona otpada

Nadzor nad propisno odlaganje  je u domeni redara i komunalnog inspektora, koji će sa pojačanim inspekcijskim nadzorom osigurati pravilno razdvajanje otpada.

“Cilj projekta je poboljšanje kvalitete i iskoristivosti otpada kroz uspostavljanje sistema razdvojenog prikupljanja otpada. Zeleni otoci će omogućiti odvajanje otpada na dvije glavne frakcije: mokru i suhu, ili čistu i prljavu. Bitan je naglasak na odvojenom prikupljanju ambalaže od kuhinjskog otpada, jer ostaci hrane mogu kontaminirati i smanjiti vrijednost ostalog otpada”, kazao je za Ramski Vjesnik voditelj odjela za prikupljanje otpada, Mehmed Hero.

Postavljeni različiti kontejneri i boksevi za specifične vrste otpada:

AMBALAŽNI OTPAD: U ove kontejnere odlaže se čista ambalaža, poput plastičnih i staklenih boca, tegli i slično.

ORGANSKI OTPAD I BIO OTPAD: U ove kontejnere odlaže se kuhinjski otpad, uključujući ostatke hrane, pelene i drugi zaprljani otpad.

BOXOVI ZA KARTON I NAJLON: Ovdje se odlaže karton i najlon, uz obavezu da se paketi rastave kako bi zauzeli što manje prostora.

VIDEO: Kako se zbrinjava otpad u općini Prozor-Rama koja je prva u BiH zaokružila sistem

Sve ove aktivnosti rezultirale su ostvarivanjem tri ključna cilja:

  1. Pokriti  99% općine sa organiziranim prikupljanjem komunalnog otpada,
  2. Poboljšati selektivno razvrstavanje otpada na mjestu nastanka,
  3. Zatvoriti sve divlje i nelegalne deponije.

Osim iznimnog truda Javnog komunalnog poduzeća „Vodograd“, ključno je naglasiti i važnost podrške građana u pridržavanju propisanih mjera. Aktivno sudjelovanje građana u pravilnom razdvajanju otpada te njihova suradnja s komunalnim službama od suštinskog je značaja za uspjeh ovih projekata.

Samo uz zajedničke napore mogu se postići dugoročni ciljevi očuvanja okoliša, smanjenja otpada koji završava na odlagalištima, rijekama i jezerima i osigurati čišću i zdraviju zajednicu za sve stanovnike općine Prozor-Rama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing