Pokušaj HDZ-ovog zastupnika da “crnolistašima” osigura isplatu plaća u kešu završio novim američkim prijetnjama

Pokušaj HDZ-ovog zastupnika da “crnolistašima” osigura isplatu plaća u kešu završio novim američkim prijetnjama

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini oglasilo se povodom prijedloga izmjena Zakona o financiranju institucija BiH kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnoj razini u gotovini koje je na sjednici Zastupničkog doma PSBiH u utorak iznio zastupnik HDZ-a Predrag Kožul, piše bljesak.info.

“Ovakve izmjene”, navode iz veleposlanstva “koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. travnja, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija”. “Kao što je vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra financija SAD Morris istaknula tijekom svoje posjete u ožujku, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcioniranim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, ističu iz veleposlanstva, te dodaju kako će

“Sjedinjene Države koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidaytonskih aktivnosti.”

https://x.com/USEmbassySJJ/status/1793287494483517759

Podsjetimo, Kožul je u pojašnjenju svog prijedloga naveo kako je plaća osnovno ljudsko pravo

Kožul je također predložio da Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine osigurava gotovinu za isplatu plaća i drugih primanja zaposlenika “kojima se ista iz objektivnih okolnosti ne može izvršiti putem tekućeg računa, te za isplatu troškova službenih putovanja i ostalih sitnih materijalnih troškova”.

Podsjetimo, u travnju su iz Narodne skupštine Republike Srpske kazali kako su pripremili član zakona koji glasi: “Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plaća putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac plaću i druga osobna primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu”.

Naveli su kako će poslodavac biti dužan da prije isplate dostavi pismene obavještenje Poreznoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plaće uredit će se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast financija.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar