Porasla prosječna plaća u Federaciji

Porasla prosječna plaća u Federaciji

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za svibanj ove godine u Federaciji BiH iznosi 1.384 KM i nominalno je viša za 1,5 posto, a realno viša za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Federalni zavod za statistiku je objavio da je u odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za maj ove godine nominalno viša za 8,4 posto, a realno viša za 6,8 posto.

U svibnju u odnosu na travanj ove godine najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 4,1 posto, u djelatnosti opskrbe vodom; uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša za 4,1 posto, te  u djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 3,8 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u djelatnosti informacije i komunikacije za 4,4 posto, djelatnosti umjetnost, zabava i rekreacija za 2,4 posto i u trgovini na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala za 1,2 posto.

U Federaciji BiH prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za svibanj ove godine iznosila je 2.160 KM i nominalno je viša za 1,6 posto, a realno viša za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na svibanj prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za svibanj ove godine nominalno je viša za 8,7 posto, a realno viša za 7,1 posto.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar