Poticaji u poljoprivredi ne daju rezultate

Poticaji u poljoprivredi ne daju rezultate

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo je u ponedjeljak u Sarajevu sastanak na kojem se s nadležnim županijskim ministrima za poljoprivredu i njihovim pomoćnicima razgovaralo o mogućnostima unaprjeđenja i harmonizacije modela novčanih podrški u poljoprivredi na području Federacije BiH.

Tijekom sastanka prezentirani su postojeći modeli novčanih podrški federalne i županijske razine, te je ukazano na potrebu suradnje ovih razina vlasti, a s ciljem harmonizacije modela putem kojih se dodjeljuju proračunska sredstava korisnicima i klijentima u FBiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Unaprijediti modele novčanih podrški

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić istaknuo je kako ovo ministarstvo nastoji unaprijediti modele novčanih podrški u poljoprivredi, te da današnje prisustvo županijskih ministara govori o spremnosti da se dođe do rješenja koja će unaprijediti stanje u oblasti poljoprivrede. “Primjetno je da se novčane podrške od županije do županije razlikuju, te da nisu usklađene s novčanim podrškama koje propisuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Upravo zbog toga smo otvorili temu unapređenja i harmonizacije modela novčanih podrški u poljoprivredi s ciljem da dođemo do najboljih rješenja koja će biti u funkciji razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali i racionalnog trošenja raspoloživih budžetskih sredstava”, kazao je tijekom sastanka ministar Hrnjić.

Ne postižu se zadovoljavajući rezultati

Iz Federalnog ministarstva naglašavaju da je na sastanku istaknuta potreba usklađivanja novčanih podrški sa Sporazumom o poljoprivredi potpisanim u okviru Svjetske trgovinske organizacije, te Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, kao i drugim međunarodnim trgovinskim sporazumima čiji je potpisnik BiH. Također, navode da na potrebu unapređenja i usklađivanja modela novčanih podrški u poljoprivredi dodatno ukazuje i ovogodišnji izvještaj “Učinkovitost poticaja u poljoprivredi” Ureda za reviziju institucija u FBiH, a u kojem je navedeno da nadležne institucije nisu osigurale uvjete za efektivno upravljanje poljoprivrednim novčanim podrškama i da se njihovim provođenjem ne postižu zadovoljavajući rezultati.

“Zakonski okvir predstavljen kroz Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi u FBiH jasno propisuje potrebu osiguravanja usklađenosti mjera između entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i potrebu harmonizacije između resornog federalnog ministarstva i županijskih ministarstava radi ispunjavanja međunarodnih obveza”, kazao je savjetnik federalnog ministra Pejo Janjić, prezentirajući postojeće i moguće nove modele novčanih podrški u FBiH. Strateška poluga Istaknuo je da županijska ministarstva mogu vršiti isplatu novčanih podrški za druge proizvodnje od njihovog interesa iz modela poticaja proizvodnji koji nisu obuhvaćeni federalnim novčanim podrškama, a za proizvodnje definirane u Dodatku II Zakona o novčanim podrškama, samo do minimalne poticane količine.

“Novčane podrške su strateška poluga koja osigurava održivost i uspješan razvoj poljoprivrednog sektora, pa zbog toga trebaju proizlaziti iz strategija poljoprivrede Federacije BiH i županija koje moraju biti međusobno usklađene, a ne isplaćivane prema proračunskim mogućnostima pojedine razine vlasti. Dosadašnji pristup dovodio je u nepovoljan položaj poljoprivrednike iz siromašnijih područja Federacije BiH i neracionalno upravljanje raspoloživim budžetskim sredstvima i taj pristup trebamo mijenjati. Također, postoje obveze postupnog usklađivanja zakonodavstva i praksi u BiH s pravilima i standardima EU, odnosno Zajedničke poljoprivredne politike. Krajem prošle godine EU je, posredstvom Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo, dala preporuke koje govore da je potrebno hitno ostvariti napredak u usklađivanju mjera podrške u cijeloj zemlji i postupno ih uskladiti s EU pravnim naslijeđem”, dodao je Janjić.

Županijski ministri istaknuli su zadovoljstvo sastankom i produktivnom raspravom, te je zaključeno da će razgovori o ovoj temi biti nastavljeni, s obzirom da se radi o vrlo važnim pitanjima za sektor poljoprivrede u Federaciji BiH, priopćilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar