Potrhranjenošću ugroženo 300 tisuća djece

Potrhranjenošću ugroženo 300 tisuća djece

Prema podacima UNICEF-a gotovo 300 000 djece ugroženo je ozbiljnom akutnom pothranjenošću u šest južnoafričkih zemalja pogođenih sušom.

U Bocvani, Lesotu, Malaviju, Namibiji, Zambiji i Zimbabveu 7,4 milijuna djece oskudijeva hranom, a više od 2 milijuna preživljava na izrazito lošoj prehrani, izvijestio je UNICEF koji u priopćenju upozorava kako će u ovoj godini više od 270 000 djece patiti od potencijalno smrtonosne teške akutne pothranjenosti. Vremenske prilike povezane s El Niñom, uključujući iznimno niske količine oborina, prisili su i Lesoto da proglasi nacionalnu prehrambenu katastrofu, nakon što su to učinile Bocvana, Malavi, Namibija, Zambija i Zimbabve, izvijestila je agencija SIR.

“Humanitarne potrebe s kojima se djeca suočavaju kao posljedica El Niña iznimno su zabrinjavajuće”, izjavila je regionalna direktorica UNICEF-a za istočnu i južnu Afriku Etleva Kadilli.

“Povećanje nesigurnosti hrane i pothranjenost, teškoće u pristupu pitkoj vodi i sanitarnim uvjetima te rizici od epidemija poput kolere ozbiljna su prijetnja. Tisuće djece su na rubu nepovratnog utjecaja po njihovo zdravlje i rast zbog klimatske krize i međunarodna se zajednica ne bi smjela oglušiti na taj alarm”, rekla je Kadilli.

Ranjiva djeca teško su pogođena klimatskim promjenama u južnoj Africi koje dramatično smanjuju količinu, raznolikost i kvalitetu dostupne hrane, negativno utječu na brigu o djeci i ometaju pristup čistoj vodi, izlažući djecu opasnim po život dječjim bolestima, poput dijareje.

M. A., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar