Poznata lokacija na kojoj bi Rusi mogli testirati nuklearne bombe: “Situacija je ista kao i 1961.”

Poznata lokacija na kojoj bi Rusi mogli testirati nuklearne bombe: “Situacija je ista kao i 1961.”

Dovoljno je obaviti testiranja na Novaji Zemlji, barem jednom. Sve će se ostalo posložiti – poručio je Kovalčuk, bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusija bi svoje testiranje nuklearnog oružja idućeg puta mogla napraviti u Novaji Zemlji, otočju u Rusiji koje se nalazi na sjeveru države izmešu Barentsovog i Karskog mora. Ovu lokaciju je predložio Mihail Kovalčuk, bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i to javno potvrdio prošlog četvrtka.

Prenoseći riječi Kovalčuka, RIA Novosti izvijestila je kako je rekao da su ”potezi Zapada prema Rusiji toliko postali agresivni da brojni stručnjaci sada utvrđuju novu politiku države u pogledu diplomacije”.

Kazao je kako je SSSR 1961. počeo testirati svoje nuklearne bombe na Novaji Zemlji kao odgovor na retoriku SAD-a, na što je Washington odmah nakon počeo pregovarati s njima, prenosi The Newsweek.

“Situacija je apsolutno ista. Dovoljno je obaviti testiranja na Novaji Zemlji, barem jednom. Sve će se ostalo posložiti”, poručio je Kovalčuk.

Na tom je otočju prvo testiranje Rusija provela 1955. godine, a do 1990. godine provela je ukupno 130 testova, među kojima je i najveće testiranje nuklearnog oružja ikad obavljenog 1961. godine. Inače, Institut za međunarodne studiju u Middleburyju tvrdi kako je Rusija od 2021. drastično povećala svoj centar za vježbe u Novaji Zemlji, a otad su izgrađene najmanje dvije zgrade, dok su snimljeni kontejnerski tankeri koji prevoze teret.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar