Predsjedništvo BiH potrošilo oko 10 milijuna KM, kupovali se automobili, laptopi, putovalo se…

Predsjedništvo BiH potrošilo oko 10 milijuna KM, kupovali se automobili, laptopi, putovalo se…

Internu reviziju u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, po Zakonu o internoj reviziji institucija BiH, treba obavljati Centralna jedinica interne revizije Ministarstva financija i trezora BiH, ali Predsjedništvo BiH uporno odbija provesti ovu obvezu i potpisati sporazum s Centralnom jedinicom, upozorili su državni revizori.

Osim na ovo, državni revizori su, u izvještaju o načinu trošenja proračuna u Predsjedništvu BiH u prošloj godini, skrenuli pažnju i na nepravilnosti u provođenju javnih nabavki u smislu osiguranja pravedne i aktivne konkurencije, te na problem angažiranja po ugovoru o djelu.

Potrošili skoro 10 milijuna KM

“Tijekom godine u kontinuitetu su putem ugovora o djelu u Tajništvu angažirane dvije osobe za obavljanje protokolarnih i administrativnih poslova i pomoćnih poslova u pisarnici. Za njihov angažman isplaćena je naknada u ukupnom neto iznosu od 26.600 KM. Poslovi koje su obavljali vanjski suradnici su stalnog karaktera i slični su ili isti poslovima definiranim Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Tajništva, prenosi Faktor.

Mjesečne naknade osobama angažiranim za obavljanje ovih poslova određena je u visini mjesečne plaće definirane za to radno mjesto “, piše u izvještaju.

Revizori su problematizirali i angažman vanjskih suradnika za potrebe kabineta članova Predsjedništva BiH.
Dozvoljeno je da članovi Predsjedništva, ako za to ima novca, povremeno angažiraju eksperte radi dobivanja stručnih stavova, ali je problem što su kabineti članova Predsjedništva angažirali četiri osobe, i to u kontinuitetu, za obavljanje protokolarnih poslova, poslova konzultantskih i administrativno-tehničkih usluga, tehničkih poslova i poslova logističke pomoći.

“Osim toga, za potrebe Predsjedništva tijekom cijele godine angažirana je osoba za obavljanje poslova prevođenja službenih dopisa, nota i drugih akata s engleskog jezika i na engleski jezik. Za ovaj angažman isplaćena je neto naknada u ukupnom iznosu od 7.520 KM”, ukazali su revizori.

Kada su u pitanju nedostaci i nepravilnosti u provođenju postupaka javnih nabavki, revizija je konstatirala određene propuste kod nabavki službenih vozila i računalne opreme.

Neki od natječaja za kupovinu službenih vozila imali su i međunarodnu objavu. Procijenjena vrijednost nabavki osam vozila bila je blizu milijun KM.
Revizori su revidirali četiri postupka javne nabavke za kupovinu pet auta. Zaključili su da nisu ispoštovani osnovni principi Zakona o javnim nabavkama koji se odnose na aktivnu i pravednu konkurenciju.
Na primjer, za kupovinu vozila zaključen je ugovor težak skoro 272.000 KM, gdje je od tri ponude izabrana najniža. Prethodno je izvršena provjera tržišta i probavljene su informativne ponude za koje se tvrdilo da zadovoljavaju karakteristike vozila koje i traže.

“Međutim, provedenom analizom konstatirali smo da od dostavljene informativne ponude za tri modela vozila, dva modela ne ispunjavaju tražene karakteristike tenderskom dokumentacijom”, naveli su revizori.
Slično je bilo kod još dvije nabavke vozila, odnosno u dokumentaciji istraživanja tržišta se navodilo da vozila iz informativnih ponuda ispunjavaju postavljene uvjete, što nije bilo točno.

“Uvidom u karakteristike navedenih vozila ustanovili smo da ista, osim vozila koja su izabrana, ne ispunjavaju tražene karakteristike iz tenderske dokumentacije. Imajući u vidu navedeno, smatramo da nisu ispoštovani osnovni principi Zakona o javnim nabavkama, koja se odnose na aktivnu i pravednu konkurenciju”, piše u izvještaju.

Zanimljiva je i nabavka računalne opreme, procijenjena na oko 66.500 KM, jer Predsjedništvo BiH uopće nije predvidjelo obvezu da ponuđači navedu model uređaja i tehničke karakteristike uređaja koje nude.

“Analizirajući prispjele ponude možemo konstatirati da prilikom evaluacije ponuda za lotove 3, 4, 5 i 6 ponuđač nije unio čak ni nazive uređaja koje nudi, tako da je sve do trenutka isporuke robe ugovorni organ bio u neizvjesnosti koja će oprema biti isporučena i da li predmetna oprema zadovoljava karakteristike tražene tehničkom specifikacijom”, navedeno je u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Uz to, kod nabavki 18 laptopa nije predviđena nabavka operativnog sustava.

Osim ovoga, revizija se kratko osvrnula na službena putovanja, za koja je prošle godine potrošeno oko milijun KM, kao i na troškove reprezentacije, odnosno ugostiteljskih usluga, za koju je potrošeno oko 266.700 KM.

Problem je što u pojedinim odlukama o slanju zaposlenika na službeno putovanje nije definirana svrha, trajanje i ostali propisani podaci. Kod nekih računa kojim se treba pravdati reprezentacija ima tek štura zabilješka povoda nastanka troška pa na primjer piše samo “službeni ručak”, što dovodi u pitanje opravdanost ove potrošnje.
Inače, Predsjedništvo BiH je prošle godine potrošilo blizu deset milijuna KM. Na neto plaće i naknade potrošeno je oko 2,8 milijuna KM, stimulacije 41.300 KM…

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar