Preminuo mladić (17) od ospica, epidemija još traje

Preminuo mladić (17) od ospica, epidemija još traje

U Sarajevskoj županiji je više od 4.315 oboljelih od ospica.

“Pik epidemije je bio sredinom svibnja, sad je u opadanju, ali to ne znači da je epidemija završila, trajat će ona još. Tjedno je manje od 100 oboljelih, najviše je djece. Prvom dozom cjepiva MRP-a cijepljeno je 80 posto djece, a u drugim dobnim skupinama smo na 60 posto”, izjavila je za N1 dr. Anisa Bajramović, specijalistica epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo SŽ.

Četiri bebe umrle od velikog kašlja

Svaki roditelj zna da mora cijepiti  djecu, a zdravstveni sustav je dužan dati obavijest, napominje ona.

“Pandemija covida je utjecala djelomično da su roditelji popustili s pažnjom na važnosti cjepiva. Roditelji su poslije shvatili ozbiljnost i dovodili djecu na cijepljenje”, rekla je doktorica, ističući kako je cijepljenje dostupno u svim domovima zdravlja.

Navela je kako od jučer imaju prvu prijavu smrti od ospica, a u pitanju je mladić od 17 godina.

“Sprema se izvješće sada za FBiH, gdje će se opisati epidemija pertussis i ospica. Pertussis kako je počeo u FBiH od prošle godine, od studenoga su registrirane četiri smrti beba, to je vrlo loša brojka”, istaknula je dr. Bajramović.

Naglasila je i da ospice ne biraju, od njih može oboljeti svaka osoba koja nije cijepljena. To se može dogoditi i kod odrasli i kod djece.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar